,, Rö Hembygdsförening - Arkiv - Möte 3/4 2012
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Möte med grannföreningarna 3/4 2012
GÄSTBOK

Möte med hembygdsföreningarna i Norrtälje kommun 3/4 2012

en 3 april var föreningen värd för det återkommande mötet mellan hembygdsföreningarna i Norrtälje kommun. Länsförbundet (Stockholms läns hembygdsförbund), där Rö hbf är medlem, har utsett kontaktpersoner för alla kommunerna inom länsförbundets område; i Norrtäljes fall är det Christina Pettersson från Vätö hbf (som nyligen blev vald till länsförbundets ordförande) och Anders Törner från Lohärads hbf. Mötena är formellt sett tillfällen då förbundets kontaktpersoner kan berätta vad som händer på förbundsnivån och samtidigt ge de lokala hembygdsföreningarna möjlighet att framföra sina funderingar till förbundet.

Som nykomlingar i den kretsen fick Rö hbf förmånen att stå värd för detta möte, bland annat för att berätta hur föreningen kom till och hur vi verkar. Drygt trettio personer mötte upp i S:t Olofsgården på tisdagskvällen, de flesta av dem förstås styrelseledamöter i någon av de 27 föreningar i Norrtälje kommun som är medlemmar i Länsförbundet. Björn Bergström fick berätta om S:t Olofsgården, där många aldrig varit och somliga inte ens hade hört talas om; och det blev många uppskattande kommentarer om den fina lokal Kyrkan låter oss låna för våra sammankomster.

Sedan följde Björns föredrag om hur familjen Bergström började rota i Rö sockens historia för att publicera det de hittade på Internet, och hur det sedan ledde fram till att vi bildade föreningen i september förra året. En viktig punkt i Björns presentation var naturligtvis att vi aktivt söker samarbete med våra grannföreningar - de är alla unika, med sina specialiteer, och genom att ha en nära kontakt kan vi alla dra nytta av andras kunnande och erfarenheter.

Björn håller föredrag

Björn berättar om vår förening

Torbjör Oliw gör ett inlägg

Torbjörn Oliw från Edsbro hbf gör ett inlägg. Närmast till höger länsförbundets kontaktpersoner, Christina Pettersson och Anders Törner

Efter Björns föredrag blev det kaffe och Kicki Lindholms eleganta smörgåsar gick snabbt åt.

När Christina Pettersson tagit ordet blev det mest prat om den broschyr många föreningar vill återuppliva - en gång fanns det en snygg broschyr på Turistbyrån i Norrtälje som berättade om kommunens olika hembygdsgårdar och sevärdheter, men den har nu blivit ganska inaktuell och borde uppdateras. Tyvärr har kommunens intresse för att betala något för denna service till turismen varit noll, och kostnaden för en nyutgåva anser de flesta föreningar alltför hög. Mötet enades dock om att inte lida i tysthet, och Christina Pettersson tog på sig att formulera en "protest" mot kommunens ointresse och njugga behandling av hembygdsföreningarnas kulturgärning.

Christina Pettersson talar

Christina Pettersson har tagit över klubban

Visa av erfarenheten från mötet i Lohärad i slutet av januari, som drog ut rätt länge på tiden när alla föreningar i tur och ordning berättade om sina planerade aktiviteter, avslutades mötet redan vid niotiden så att även de långväga gästerna från Väddö och Hallstavik skulle komma hem före midnatt.

Innan lugnet lägrade sig över S:t Olofsgården den här gången uppstod många spontana diskussioner, och som vi hoppas knöts kontakter som kommer att leda till något gott för hembygdsrörelsen. De sista som åkte hem var förstås vår styrelse, efter att ha kört ett dussin korgar i diskmaskinen, ställt allt på plats igen och ätit upp tre överblivna smörgåsar.

Nästa möte av det här slaget blir i september i Fasterna, och då kanske vi får veta mer om hur våra försök att engagera kommunpolitikerna lyckats.

Sidan först publicerad 2012-04-05