,, Rö hembygdsförening - Arkiv - NSFF:s besök 30/5 2015
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Besök av Norrtälje släktforskarförening 30/5 2015
GÄSTBOK

Besök från Norrtälje släktforskarförening 30/5 2015

embygdsföreningen har många gånger bjudit in grannföreningar till olika begivenheter och även vi har deltagit i arrangemang som andra föreningar stått för. I år blev det Norrtälje släktforskarförening som gästade oss. Släktforskarföreningen har sitt geografiska verksamhetsområde knutet till Norrtälje kommun, således även Rö. Det betyder inte att resten av världen ses som ointressant, tvärt om, för liksom i vår förening är alla välkomna oavsett var man bor eller om man har sina anor i Norrtälje kommun. Vill ni titta på släktforskarföreningens egen hemsida så finns den här!

Samling i S:t Olofsgården

Samling i S:t Olofsgården, församlingshemmet i Rö.

Klockan ett var den utsatta tiden då vi samlades i S:t Olofsgården, 19 släktforskare och 5 representanter för hembygdsföreningen - ja, de flesta av våra representanter är ju också släktforskare, så egentligen kan man säga att det var 24 släktforskare som träffades. Programmet bestod i att Björn Bergström berättade om Rö socken och hembygdsförening från äldsta tid (vilket för hembygdsföreningens del inte alls är särskilt länge sedan) och sedan visade förre kyrkvaktmästaren Sverre Jansson kyrkan och dess skatter. Vi fick också titta in i klockstapeln, läsa inskriptionerna på stor- och lillklockan och fundera över hur den bevarade skamstocken egentligen fungerade - det måste ha varit fötterna man satte fast på vanartigt folk, för hålen i den är för små för att sätta in huvudet i och för stora för att hålla fast händer - såvida man inte kedjade fast händerna också. Men det vet vi inte. Även det Silverstolpeska gravkoret stod öppet och det är verkligen inte var dag man får en chans att titta in där!

Klockstapeln i Rö

Himlens portar öppnade sig - här hukar några deltagare under klockstapeln.

Efter kyrkobesöket började det regna rejält, så reträtten till S:t Olofsgården gick litet hastigt. Där fick vi kaffe och smörgåsar och pratade en god stund. Värdarna blev avtackade med blommor och sedan for gästerna hem efter att ha utbett sig ett föredrag till - och det skall vi naturligtvis leverera.

Kaffe, smörgåsar och prat

Kaffe, smörgåsar och prat.

Sidan först publicerad 2015-05-31.