,, Rö Hembygdsförening - Händelser - Björn i Finnby
   Du är här: Skip Navigation Links > HÄNDELSER > Björn i Finnby
GÄSTBOK

Björnen slår häst i Finnby

ils Sundelius tolkade avskrifter av Sjuhundra härads domböcker vimlar av intressanta notiser. 1619 stämde Olof i Finnby sina grannar i Söderby i Rimbo socken för att björnen slagit en av hans hästar. Ingen av de inblandade bodde förstås just i Rö, men det är ju intressant att läsa att det fanns björn i våra skogar 1619.

Så här står det i domboken för den 20 oktober 1619:

"Kom för rätten Oluff i Finnby och klagade till bönderna i Söderby att de hade tagit hans ökar i sädesgärdet, där de hade kommit in för deras ogille gärdsgårdars skull. Erik Olsson i Söderby tog ökarna och förde in dem i Oluffs hage, som låg i skogen utom deras gärde och där kom björnen och slog ihjäl Oluffs häst. Blev avsagt att Lasse och Mårten i Söderby skulle ge Oluff 3 marker vardera, eftersom de hade ogilla gärdesgårdar, och Erich Oluffson, som förde ökarna i hagen och icke hem till Oluff, skulle ge Oluff 6 mark för hästen, som var skattad för 5 daler."

Förutom det att det fanns björn i trakten kan man också förundras över hur man uppfattade ansvaret för tamdjuren. Det är den som odlar säd som skall stängsla in sin åker så att hästar inte kan ta sig in och beta där - i dag är det ju självklart att djurägaren ansvarar för att hans djur inte vållar skadegörelse. Vid den här tiden gick det 4 mark på en daler, så Olof fick bara 2/3 av hästens värde - det antyder ju att han inte ansågs helt utan skuld till det inträffade.

Text: Björn Bergström. Avskrift: Nils Sundelius. Sidan först publicerad 2008-02-17