,, Rö Hembygdsförening - Foreningen - Promenadslingan
   Du är här: Skip Navigation Links > FÖRENINGEN > Promenadguider > Promenadslingan
GÄSTBOK

Promenadslingan

örra året fick vi idén att skapa en permanent promenadslinga i Rö, som man kunde gå runt utan större besvär, även med barnvagn, och få information om Rö förr i tiden serverad på skyltar längs slingan. Vi ansökte om ett anslag från Roslagsbankens stiftelser, fick verkligen en hel del pengar i från dem i december, och började planera vilka platser som skulle ingå i slingan.

Under våren och sommaren har vi valt ut 13 platser längs den drygt 3 km långa vägen och forskat reda på litet om de 7 platser som inte redan hade informationsskyltar. Vi har snickrat skyltar, sågat stolpar och författat anslag till skyltarna, och den 3 september var hela styrelsen ute och spettade hål, slog ned stolpar, skruvade fast skyltar och häftade dit anslagen. Nu är promenadslingan klar, åtminstone vad man kan kalla en första etapp, och den invigdes den 7 september i närvaro av Ingvar Jacobsson från Roslagsbankens stiftelser.

Slingan sträcker sig från kyrkan längs Kyrkvägen och Stuterivägen via Härsby till Väsby, längs Johan Nådigs väg, längs banvallen från Ängsborg till Järnvägsstationen, sedan längs Stationsvägen till Ticksta, runt och genom Ticksta och sedan tillbaka till kyrkan. Det här är de platser som ingår i slingan:

1 Kyrkan Socknens utan jämförelse äldsta byggnad. Läs om dess öden genom tiderna.
2 Fattigstugan Innan staten brydde sig om de gamla, fattiga och sjuka satte man dem i fattigstugan. 1929 flyttade de sista gamla till ålderdomshemmet i Syninge.
3 Fans grav För några hundra år sedan trodde alla att onda makter lurade överallt. Märkligt nog trodde man också att Den Onde var begravd här i Rö! Läs vad kyrkoherden skrev 1685.
4 Pilkrog Det söps alldeles ohyggligt förr i tiden. I Rö hade vi tidvis tre krogar samtidigt, en av dem var Pilkrog. Läs mer på skylten!
5 Väsby vägskäl I Väsby delade sig vägen, en gick till Grisslehamn och Åbo i Finland, en till Rimbo och Uppsala. Här fanns också Postgården, vars drängar skulle bära posten från Ösby i Össeby-Garn till Sätuna i Husby-Sjuhundra. Läs mer på skylten!
6 Fågelsången Den folkkäre författaren och konstnären Gunnar Brusewitz' sommarställe i över femton år.
7 Ekelund Det försvunna torpet där nästan alla dog i pesten 1710 - utan att en enda i grannbyn Väsby blev smittad!
8 Johan Nådigs stuga Här bodde originalet Johan "Nådig" mellan 1936 och 1959. Han har givit namn åt den gamla landsvägen från Väsby till Ängsborg.
9 Banvaktsstugan Stugan byggdes när järnvägen till Rimbo var ny, här bodde en lång rad banvakter ända fram till mitten av 1950-talet och gjorde sina dagliga inspektionsturer på järnvägen med cykeldressin.
10 Järnvägsstationen Mellan 1885 och 1981 fanns här en järnvägsstation, fast de sista åren kallades den bara "hållplats", sedan stationshuset rivits.
11 Sofielund I ett halvt århundrade fanns här Rö:s viktigaste affär. Den brann ned på 1960-talet, och i dag syns inga spår.
12 Ticksta gärde I september 1936 nödlandade prinsessan Marina Ştirbey av Rumänien på Ticksta gärde - läs om hennes historia på skylten.
13 Gamla telefonväxeln Före 1902 kom telefonen till Rö. En manuell växel som sköttes av damer från Rö fanns här på Ticksta.

Här är en karta över slingan: Promenadslingan

Det finns också en guide till promenadslingan, som Du kan ladda ned här. Den är avsedd att skrivas ut på båda sidorna av ett papper och sedan vikas två gånger på långsidan, så får Du en behändig broschyr Du kan ha i fickan när Du går runt slingan. Tycker Du att det är krångligt att få till den dubbelsidiga utskriften kan Du i stället ladda ned texten som 2 vanliga A4.

Sidan först publicerad 2014-09-07.