Du är här: Skip Navigation Links > FOLK > Kändisar och profiler från Rö > Gunnar Brusewitz
GÄSTBOK

Gunnar Brusewitz

Gunnar Brusewitz

Gunnar Brusewitz arbetar med diplomet för Nobelpriset i litteratur 1963

Kurt Gunnar Brusewitz, född 7 oktober 1924 i Ekerö, död 10 juli 2004, var en mycket folkkär svensk författare, konstnär och tecknare, som under många år bodde i Rö.

I mitten av 1950-talet blev han sommartorpare tillsammans med hustrun Ingrid på det lilla torpet Fågelsången – ursprungligen Hagaberg, i Rö. Han skrev 1961 boken ”Hemma vid Fågelsången”, som är en ömsint och rikt illustrerad skildring av naturlivet i Rö men även hur det är att som utböling komma till en roslagsby. TV-programmet Roslagsår 1969 bygger på hans akvareller och teckningar. Gunnar och hans familj flyttade 1970 till rusthållaregården Lisinge, där han bodde fram till sin död.

Han kom från en släkt med konstnärliga traditioner och redan tidigt väcktes hans intresse för naturen. Han gick på Viggbyholmsskolan och studerade därefter vidare i Strängnäs, men hans konst- och naturintresse gjorde att studierna blev lidande. Det började med skalbaggar. Gunnar Brusewitz samlade och tecknade dem redan som liten skolpojke. Med tiden vidgades naturintresset och kom att ta honom till världens alla hörn. Från Gambia till Grönland, alltid med penseln i hand.

Gunnar Brusewitz studerade skulptur, måleri och grafik 1941-45 samt vid Kungliga Akademien för de fria konsterna 1949. Han var medarbetare i Stockholms-Tidningen, Svenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning. Han var även medarbetare i Sveriges Radio-TV, där han framför allt gjorde naturfilmer och medverkade i de klassiska naturprogrammen från Korsnäsgården från 1968, då han efterträdde konstnären Harald Wiberg. Han har även illustrerat frimärken och böcker av Frans G Bengtsson och en utgåva av Carl von Linnés landskapsresor. Brusewitz gav ut en mängd böcker, huvudsakligen med natur- och kulturtema, med egna illustrationer samt illustrerade mer än 200 böcker. Det fanns en tid när man sade att han illustrerade alla böcker utom telefonkatalogen. År 1980 deltog han som expeditionskonstnär i den svenska polarexpeditionen Ymer-80 med isbrytaren Ymer. Året därpå gav han ut sina intryck från resan i boken "Arktisk sommar".

Brusewitz utformade diplomen till Nobelpriset i litteratur mellan åren 1963 och 1988.

Han har haft separatutställningar bl. a. på Sjöhistoriska muséet och Stockholms Stadsmuseum i London, Helsingfors, Melbourne, Mainau, Chicago, San Francisco och Naturhistoriska Riksmuseet. Han finns representerad på Nationalmuseum.

Hans memoarer - om ett osedvanligt rikt och aktivt liv - omfattar de tre volymerna Vågens barn (1994), Den otåliga pennan (1996) och Upptecknat och nedskrivet (1998).

Han utnämndes till hedersdoktor vid Stockholms universitet 1982.

Källor:
Wikipedias artikel om Brusewitz med bild från WikiMedia Commons

Text: Per Hesselgren. Sidan först publicerad 2014-05-19, senast uppdaterad 2017-03-27.