Du är här: Skip Navigation Links > FOLK > Kändisar och profiler från Rö > Heidi von Born
GÄSTBOK

Heidi von Born - en färgstark Stockholmsskildrare

Heidi von Born

Heidi von Born föddes den 13 maj 1936 i Stockholm. Hon flyttade på 70-talet till Länsmannagården i Risby i Rö tillsammans med sin man, tonsättaren, text-ljudpionjären och poeten, Sten Hansson och tre barn. En bit från storstaden fick paret arbetsro i det stora huset. Heidi bodde kvar i Rö till 2011.

Sedan 17 års ålder har hon varit tidningsskribent på bl.a. Vecko-Journalen och Dagens Nyheter. Hon debuterade som 18-åring med en diktsamling och har sedan dess skrivit diktsamlingar, noveller, tv- och radiopjäser och romaner. Hon är framförallt känd för sina självbiografiska skildringar av femtiotalets Stockholm.

Några exempel på böcker är Hungerbarnen (1981), samt Hummerkriget (1983), som också är filmatiserad av SVT. Hon tilldelades 2004 priset 'Stockholm läser' för Änglarnas stad, 2008 utkom Ett bländande ljus, den sista romanen om släkten von Morian. Hon har även fått t.ex. SvD:s litteraturpris 1981 och Lars Ahlin-priset 1996 och läsarnas Sverige medalj 2013

Heidi von Born arbetade också som tolk och översättare. Som kritiker har hon bland annat ägnat sig åt att introducera kanadensisk och japansk litteratur. Hon är hedersdoktor vid University of Victoria i Canada och vid Stockholms Universitet.

Källor:
Wikipedias artikel om Heidi von Born

Bilden på Heidi är från websidan buttertarordet.blogspot.se

Text: Per Hesselgren. Sidan först publicerad 2014-05-19.