,, Rö Hembygdsförening - Om Rösajten
   Du är här: Skip Navigation Links > HEMSIDAN > Om Rösajten
GÄSTBOK

Om Rösajten

ösajten är utvecklad i ASP.NET 3.5 SP1 med litet C#-kod på de mer avancerade sidorna. Vi har använt Visual Web Developer Express från Microsoft för att skapa websidorna och Microsoft Access 2003 till databaserna. Bilder hanterar vi med Paint.net om det inte behövs mer avancerade saker, då vi tar till Adobe Photoshop Elements 4.0. Många av de handgjorda stomkartorna och bildöverläggen är gjorda med Microsoft PowerPoint 2003 och exporterade till .jpg-filer.

Webplatsen har skrivits om mer eller mindre totalt två gånger: första gången när den flyttades från Ann Britt och Björn Bergströms privata webbplats kamphavet.se till den nuvarande domänen rosocken.se hösten 2009, sedan igen sommaren 2011 när den skrevs om för att bli den nybildade hembygdsföreningens webbplats. Kanske skall 2022 års reparation också räknas till de stora förändringarna, definitivt blir det så när vi fått upp den nya WordPress-sajten.

Vårvintern 2018 hände något på vårt webbhotell, så att det inte längre gick att visa nyuppladdade webbsidor. Det tog flera månader att komma tillrätta med problemet, men sedan den 23/4 2018 snurrar det igen, mycket tack vare ett idogt arbete av Loopias webbsupport. Medan vi kämpade med problemet blev det också så att vi gick över från ASP.NET 3.5 till ASP.NET 4.6. Vi har också bytt utvecklingsmiljö från Visual Web Designer 2010 till Visual Studio 2019. Vi har också prövat webbläsaren Edge som kom med Windows 10 som verkar det funka, men jag föredrar nog ändå Google Chrome. Sedan 2020 har vi också använt Microsoft Office 365 i stället för Office 2010.

Det hann bli över 28000 nedladdningar från den första Rösajten på kamphavet.se från starten i december 2007 till nedstängningen i oktober 2009, varav över 10000 unika besök. Vi nollställde då besöksräknarna och började om; men den här gången får räkningen fortsätta. Det är bara unika besök sedan 29 oktober 2009 som visas; antalet nedladdade sidor är betydligt större. Vill Du se mer detaljerad statistik så klicka här!

Sedan Björn blev sjuk har vi letar efter någon som kan ta över som webmaster utan att lyckas. Efter en tids diskussion har vi beslutat att dela upp sajten i två, en skriven i WordPress, som är enklare att underhålla, och en byggd på det gamla sättet, för WordPress kan inte hantera databaser, som mycket av innehållet bygger på. Det här kommer att ta sin rundliga tid, för det är många sidor som måste konverteras till WordPress. Hur vi skall jobba vidare med att bygga ut och underhålla databaserna (t ex Personnotisregistret) är tills vidare en olöst fråga. Ni lär märka hur det går för oss.

Kända buggar och önskade förbättringar

Datum Berörd sida Felbeskrivning
2022-02-05 About Bugglistan innehöll bara gamla saker som vi rättat för länge sedan, så nu tömmer vi den och börjar om på ny kula.
2022-04-17 Lösenord Lösenordssystemet på medlemssidorna kraschade i mars 2022, vad som har hänt vet vi inte, och det kommer att att ta tid att reda ut vad som hänt och hur vi kan fixa det. Tills vidare har vi därför tagit bort lösenordsskyddet så att alla kan läsa medlemssidorna.
2022-02-05 Webbläsare Vill Du ladda ned den senaste versionen av Din webbläsare nu direkt så kan Du klicka på den här nedan:
Internet Explorer
Safari
Google Chrome
Firefox
Opera
Edge

Sidan först publicerad 2009-11-07, senast uppdaterad 2022-02-24.