Du är här: Skip Navigation Links > HEMSIDAN > Om Rösajten
GÄSTBOK

Om Rösajten

ösajten är utvecklad i ASP.NET 3.5 SP1 med litet C#-kod på de mer avancerade sidorna. Vi har använt Visual Web Developer Express från Microsoft för att skapa websidorna och Microsoft Access 2003 till databaserna. Bilder hanterar vi med Paint.net om det inte behövs mer avancerade saker, då vi tar till Adobe Photoshop Elements 4.0. Många av de handgjorda stomkartorna och bildöverläggen är gjorda med Microsoft PowerPoint 2003 och exporterade till .jpg-filer.

Webplatsen har skrivits om mer eller mindre totalt två gånger: första gången när den flyttades från Ann Britt och Björn Bergströms privata webbplats kamphavet.se till den nuvarande domänen rosocken.se hösten 2009, sedan igen sommaren 2011 när den skrevs om för att bli den nybildade hembygdsföreningens webbplats.

Vårvintern 2018 hände något på vårt webbhotell, så att det inte längre gick att visa nyuppladdade webbsidor. Det tog flera månader att komma tillrätta med problemet, men sedan den 23/4 2018 snurrar det igen, mycket tack vare ett idogt arbete av Loopias webbsupport. Medan vi kämpade med problemet blev det också så att vi gick över från ASP.NET 3.5 till ASP.NET 4.6. Vi har också bytt utvecklingsmiljö från Visual Web Designer 2010 till Visual Studio 2019. Vi har också prövat webbläsaren Edge som kom med Windows 10 som verkar det funka, men jag föredrar nog ändå Google Chrome. Sedan länge har vi också använt Microsoft Office 2010 i stället för Office 2003.

Det hann bli över 28000 nedladdningar från den första Rösajten på kamphavet.se från starten i december 2007 till nedstängningen i oktober 2009, varav över 10000 unika besök. Vi nollställde då besöksräknarna och började om; men den här gången får räkningen fortsätta. Det är bara unika besök sedan 29 oktober 2009 som visas; antalet nedladdade sidor är betydligt större. Vill Du se mer detaljerad statistik så klicka här!

Webplatsen sköts av Björn Bergström, som numera kan titulera sig både ordförande och webmaster i Rö Hembygdsförening. Om Du själv sysslar med web-utveckling kanske Du kan hitta något intressant i Björns programmerarblogg.

Kända buggar och önskade förbättringar

Datum Berörd sida Felbeskrivning
2012-08-02 Webbläsare Nu får det vara slut på krånglet med Internet Explorer 7. Bara 5 % av våra besökare använde den de senaste dygnen och det är inte värt allt krångel för att detta fåtal skall slippa uppdatera sin webbläsare, vilket är gratis och tar tio minuter! I fortsättningen lägger vi alltså inte ned en minut på att försöka få våra sidor att se lika bra ut i Internet Explorer 7 som i de moderna webbläsarna. Såvitt vi kan se fungerar Rösajten helt felfritt i Internet Explorer, Edge, Firefox, Chrome, Opera och Safari.
Adresser där Du kan hämta de senaste versionerna finns i notisen från den 29/3 nedan.
2012-03-29 Menyerna Sedan vi gått över till Internet Explorer 9 har vi upptäckt en del mystiska fenomen i menyerna. Väljer man t ex kompatibilitetsläge så far hela menyraden ut till höger och dropplistorna är förvrängda; vilket antyder att Internet Explorer 7 visar sidorna helt fel. Nu har vi inte kvar någon maskin med IE7, så vi kan inte kolla själva. Om någon som har kvar IE7 ville kolla och maila oss om hur det ser ut vore vi tacksamma.
De andra Webläsarna (vi har kollat med Safari 5.1, Firefox 11.0, Chrome 18.0 och Opera 11.62) verkar på det hela taget sköta sig bra. Men nu kommer det ut nya versioner av webbläsarna så ofta att vi inte hinner att kolla allting i alla webläsare - det bästa rådet om någonting strular är nog att alltid uppdatera Din webbläsare till den senaste versionen. Särskilt Internet Explorer hade allvarliga fel i de tidigare versionerna; de följde helt enkelt inte standarderna - skäms, Microsoft!
Vill Du ladda ned den senaste versionen av Din webbläsare nu direkt så kan Du klicka på den här nedan:
Internet Explorer
Safari
Google Chrome
Firefox
Opera
2009-11-07 Menyerna Menyerna fungerar tyvärr inte i Internet Explorer 6. Nu är det en så gammal webläsare att vi inte kommer att lägga ned arbete på att få det att fungera. Använder Du fortfarande Internet Explorer 6 rekommenderar vi starkt att Du skaffar Dig en modernare.

Sidan först publicerad 2009-11-07, senast uppdaterad 2019-12-09.