,, Rö Hembygdsförening - Arkiv - Årsmötet 2014
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Årsmötet 20/2 2014
GÄSTBOK

2014 års ordinarie årsmöte

en första aktiviteten på året blev som vanligt årsmötet. I år samlades vi i S:t Olofsgården den 20 februari för att välja styrelse och besluta om de vanliga årsmötesfrågorna, men också för att vara med om ett par händelser för första gången.

29 medlemmar deltog, en av dem för att just i dag bli invald till hedersmedlem och ta emot diplom och medlemsmärket. Roland de Thorey, vår nye hedersmedlem, fick sin utmärkelse för att han förra året förärade föreningen flera gamla bilder och kartor med anknytning till Rö. Men som om det inte var nog med det, så överlämnade Roland i dag också till föreningen en papperskasse fullproppad med böcker och en stor mapp med tjugofyra planscher, som är 1986 års nytryck av Olof Rudbeck den yngres fågelplanscher - Olof Rudbeck den yngre levde 1660-1740 och räknas nog som den svenska ornitologins fader. Carl von Linné gick på hans föreläsningar, vilket säger en del!

Vad vi skall hitta på att göra med de gåvorna är inte omedelbart klart - kanske bör vi ställa till med en auktion, kanske skall de bli priser i ett lotteri - men då blir det inte 5-kronorslotter, för ingen av planscherna är värderad till under 500 kronor!

Björn Bergström blev omvald till ordförande och de två styrelsemedlemmar som stod i tur att avgå blev också omvalda. Likaledes valde mötet om revisorerna och valberedningen, så vi kan inte ha skött oss alltför illa!

En alldeles ny punkt på agendan var styrelsens förslag att ansöka om att få postadressen 762 93 Rimbo ändad till 762 93 Rö. Att kalla mötets reaktion för entusiastisk är att underdriva - Röborna vill verkligen inte kallas för Rimbo-bor!

Efter årsmötesförhandlingarna överlämnade föreningen två inramade bilder till Kärsti Eriksson, som representerade Församlingsrådet i Skederid, Husby och Rö församling, för att så småningom sättas upp i S:t Olofsgården. Det är församlingsrådet som låter oss låna S:t Olofsgården gratis till våra sammankomster, vilket föreningen naturligtvis är mycket tacksam för. Den ena bilden är den teckning av Rö kyrka som Ferdinand Boberg gjorde 1921 och vi fick i gåva av Roland de Thorey förra året, den andra är en teckning från 1869 av en okänd konstnär som föreställer den gamla prästgården. Den kom vi över på Tradera för det facila priset av 37 kronor!

Därnäst delades gröna medlemsmärken ut till de sju medlemmar som fullföljt vandrartävlingen under 2013. Inte något imponerande antal, men det måste erkännas att en del av vandringsmålen blev oväntat svåra att komma fram till efter förra vinterns elände i skogarna. Det berättade vi om här på hemsidan när vi själva varit ute och det kanske var dumt. Men å andra sidan är det ju skönt att ingen medlem kom bort under vandrartävligen. I år blir det en ny vandrartävling, men klokare efter våra misstag är årets destinationer betydligt lättare att ta sig fram till.

Sedan blev det bensträckare och prat medan kaffe och smörgåsar serverades. Några tog tillfället att köpa våra småskrifter och andra bytte forskarerfarenheter.

Småprat

Småprat, kaffe och smörgåsar

Det sista inslaget på årsmötet blev ett kåseri av vår nye hedersmedlem under rubriken "Också ett levnadsöde". Efter att ha hört Roland berätta får man nog säga att det är en ganska blygsam beteckning på det omväxlande, ibland dramatiska och till och med farliga liv han levt i 78 år. Hans berättelse orsakade också många frågor från publiken, och det var inte lätt att hitta ett bra tillfälle att avsluta mötet, men vid halv tiotiden började folk att troppa av.

Roland de Thorey

Roland berättar

Sedan återstod bara litet diskning och städning, och styrelsen kunde i rekordfart konstituera sig med samma uppgifter som förra året. Klockan tio släckte vi och stängde S:t Olofsgården och gick hem för att starta verksamhetsåret 2014.

Sidan först publicerad 2014-02-21.