,, Rö Hembygdsförening - Utflykt till Fejan 7/7 2013
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Utflykt till Fejan 7/7 2013
GÄSTBOK

Utflykten till Fejan 7/7 2013

äderleksrapporterna hade utlovat hyggligt väder denna dag sedan ett par veckor tillbaka - men det överträffade alla förväntningar. Hemma i Rö handlade det om plus 28 grader, på Fejan var det väl aningen svalare, men säkert var det sommarens varmaste dag hittills!Samling vid kyrkan

Samling vid kyrkan

Klockan tio samlades vi vid kyrkan, 28 personer totalt, och äntrade den buss vår sponsor Bengt Fridström ställt till förfogande till ett rent vänskapspris. Vi åkte i behaglig fart i den luftkonditionerade bussen till Räfsnäs, där taxibåten Gladan från Enskärs sjötransport väntade. Vi fick en kort men uppfriskande sjöresa och förtöjde en kvart senare vid den gamla karantänsstationsbryggan på Fejan.

Taxibåten Gladan

Taxibåten Gladan, som körde oss till Fejan

Under resan berättade Björn Bergström om Fejans historia och i synnerhet förstås om den dramatiska sommaren 1894, när den sista koleraepidemin hindrades från att sprida sig genom doktor Carl Erik Wallers outtröttliga arbete.

Så vandrade vi runt en stund och tittade på byggnaderna från den gamla karantänsanstalten - med missionsstationen "Kongovillan" som höjdpunkt - huset är en orgie i nationalromantisk stil som skulle ha skeppats till Kongo för att bli missionsstation, men den hotande koleraepidemin 1892 fick staten att expropriera huset som byggsats och sätta upp det på Fejan som läkarbostad i stället.

Kongovillan

Kongovillan - missionsstation som i stället blev läkarbostad

Björn tillbringade tre somrar här som sjövärnsaspirant, men det var ju 49 år sedan så det var inte mycket som gick att känna igen. Execisplatsen är igenväxt, av flaggstången där örlogsflaggan hissades varje morgon 0800 under trumpetfanfarer återstår bara foten, och förläggningen i "nya sjukhuset" von Döbeln är nu igenspikad och inuti lär bara krossat glas, sönderslagen inredning och rostiga sängskelett återstå.

von Döbeln

"Nya sjukhuset" von Döbeln, döpt efter den första kolerabåten. Kasern för Sjövärnskåren, flyktingförläggning, men sjukhus användes det aldrig som.

Vi hann med en öl i den behagliga skuggan på uteserveringen innan vi blev kallade till bords för att avnjuta "Strömming Bellman" med potatimos, rårörda lingon, pressgurka och brynt smör. "Gott" är att underdriva!

Lunch på Sjökrogen

I väntan på lunchen

Så fick vi en stund att driva runt på Fejan innan "Gladan" plikttroget återkom för att köra oss tillbaka till Räfsnäs. Med 24 knop i medelfart tog det knappt en kvart innan vi var på fastlandet igen och blev upphämtade av en ny buss från Fridströms. Och precis enligt plan var vi tillbaka vid Rö kyrka och åtskildes klockan 4.

Du kan läsa mer om Fejan och dess historia i den uppsats Björn gjorde av materialet han samlade in när han förberedde utflykten.

Sidan först publicerad 2013-07-08