,, Rö Hembygdsförening - Arkiv - Runstenar i Össeby
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Besök i Össeby 10/3 2013
GÄSTBOK

Besök hos Össeby hembygdsförening 10/3 2013

et där med Rö hembygdsförening på Facebook fungerar faktiskt! För en tid sedan fick vi där en inbjudan från Mattias Andersson i Össeby hembygdsförening till en sammankomst i Kvarnstugan i Össeby i dag. Vi spred budskapet med ett mailutskick och glädjande nog blev vi fem från Rö hembygdsförening som kom dit - plus barnbarnet Elisa 2 ½ år, som uppförde sig fullkomligt exemplariskt!

Huvudattraktionen var ett föredrag av Thorgunn Snædal, som är antikvarie och runolog på Riksantikvarieämbetet. Hon berättade om runstenarna i Kårsta, Össeby-Garn, Vada och Angarn med många bilder och intressanta kommentarer om namnskick och annan kulturhistoria från den tid runstenarna restes i våra trakter - mest under 1000-talet.

Thorgunn berättar om runstenar

Thorgunn berättar

Thorgunns modersmål är isländska - bättre förutsättningar kan man väl inte ha för att syssla med runstenarnas inskrifter? När hon läste upp texterna på vikingatidssvenska kunde man inte låta bli att tänka "var det så Röde Orm talade"?. Men, förstås, var det rakt av modern isländska hon talade så kunde i alla fall inte vi höra skillnaden.

Det var ett intresserat auditorium som pressat in sig i Kvarnstugans största rum, säkert 40 personer, inte en kvadratcentimeter återstod. Intresserat är bara förnamnet, förresten, för alla frågor trasade sönder Thorgunns tidplanering så att föredraget snarare tog två timmar än den enda timme hon tänkt sig.

Vid tretiden var det ändå slut, och vi åkte hemåt igen. Vi fick Thorgunns mailadress och telefonnummer, för en dag skall vi nog be henne förklara för oss varför vi inte har en enda runsten i Rö. Hon är väl medveten om detta tråkiga faktum, och hennes hypotes (liksom vår egen) är att Rös runstenar ligger inmurade i kyrkan!

Ann Britt & Björn Bergström

Sidan först publicerad 2013-03-10