,, Rö Hembygdsförening - Möte i Rånäs 11/9 2012
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Möte i Rånäs 11/9 2012
GÄSTBOK

Möte i Rånäs 11/9 2012

tt par gånger om året träffas styrelsemedlemmar ur hembygdsföreningarna i Norrtälje kommun för att diskutera gemensamma intressen och för att få litet närmare information om den förening som står som värd. I april var det vi i Rö som var värdar, den här gången var det Fasterna hembygdsförening.

Samling vid Granby

Samling på den nykrattade grusgången framför Fasterna hembygdsgård

Mötet hölls i Fasternas trevliga och innehållsrika hembygdsgård Granby, som föreningen lyckades köpa 1998 för det facila priset av en miljon kronor, varav de nu amorterat allt utom 71 tusen - inte illa på fjorton år! Hembygdsgården är en arbetarlänga från 1876, som nu innehåller föreningens omfattande samlingar av gamla föremål, där kanske textilavdelningen är mest intressanta, åtminstone för vår sytokiga sekreterare. Men det finns också mycket annat spännande, en välutrustad smedja (minus ässjan), en skomakarverkstad och en skolsal för att nämna några.

Skolsalen

Den lilla skolsalen med kateder och fasta skolbänkar. Fast allt var inte 1800-tal - en av skolböckerna hade vi båda haft när vi gick i skolan!

Fasternaföreningen har haft en utställning just på temat sömnad i sommar, och fått låna saker som ingår i Roslagsmuseets samlingar. Men Roslagsmuseet ligger som bekant i en politiskt skapad dvala just nu, och deras samlingar är magasinerade i Långgarn utanför Norrtälje, så det enda allmänheten får se är det som tillfälligt lånats ut till Fasterna.

Ordföranden Rolf Embro hälsade välkommen och berättade om Fasterna socken och hembygdsförening, och om hembygdsgården. Vi fick titta på utställningarna och sedan bjöds det på kaffe och smörgås innan vi samlades för att få information om Hembygdsförbundets nya portal på Internet. Det visar sig att hembygdsföreningarna i allmänhet har varit ganska slöa med att länka in sig i portalen - många föreningar med fina hemsidor går inte att hitta genom portalen, vilket ju är hela meningen med en gemensam portal. Det var därför med illa dold belåtenhet vi kunde konstatera att vår förening är en av de få som skött sig: vi har funnits där sedan den 5 april i år.

Diskussionen efteråt handlade bland annat om hur knackigt kommunens informationssystem för föreningarnas aktiviteter fungerar - det är vare sig lätt att lägga in en aktivitet eller att vara säker på att informationen verkligen når ut. Vissa föreningar har fått se hela sitt sommarprogram försvinna i cyberrymden och aldrig komma ut till allmänheten

Halv nio hade frågorna tagit slut och vi åkte hemåt. Det talades om att hålla nästa möte i Långgarn i vinter, men det känns ju inte alldeles attraktivt - magasinet i Långgarn lär sakna uppvärmning. Vi får se hur det blir.

Ann Britt och Björn Bergström

Sidan först publicerad 2012-09-11