,, Rö Hembygdsförening - Foreningen - Foton och dokument
   Du är här: Skip Navigation Links > FORSKA > Foton och dokument
GÄSTBOK

Foton och dokument

e officiella källorna innehåller i och för sig mycket information om Rö och Röborna, men den är opersonlig och oftast översiktlig. Vi vill gärna få del av källor som inte finns i de offentliga arkiven, som kan ge litet kött på benen till de torra notiserna, och hoppas att ni vill dela med er av det ni har hemma i byrålådor och fotoalbum.

Det är klart, att vi inte tänker samla ihop allt som har med Rö att göra, det skulle kräva åratal att ordna och ännu fler år att presentera på ett vettigt sätt. Men vi har ju ändå hittat en hel del pärlor som vänliga människor har låtit oss skanna och tror det finns mer.

För att det skall gå att publicera så att andra kan ha någon glädje av det så måste vi ju kunna berätta något om bilden eller dokumentet. Vi måste t ex veta vad en bild föreställer, vare sig det är en byggnad, en person eller en händelse. Av erfarenhet vet vi också att vi alla äger mängder av foton som vi inte har en aning om vad de föreställer - ett paradexempel är min gammelfarmor Annas fotoalbum, med 120 porträtt, där ingen av personerna har kunnat identifieras.

Så, har ni inte en aning om vem ett porträtt föreställer, eller var och när ett foto är taget, så låt dem ligga kvar i byrålådan. Den som är verkligt angelägen om att identifiera ett porträtt kan skicka in porträtt till släktforskarsajten Rötter, där de har ett avsnitt som heter Porträttfynd. Man kan ju ha tur!

Men bilder där man kan säga åtminstone någonting om var eller när det är taget, vilka personer eller platser som syns i bilden och kanske något mer om bildens historia vore väldigt trevligt att få skanna och publicera och berätta det som är känt om bilden.

Dokument är ju litet annorlunda - de är ofta daterade och av texten framgår vad de handlar om. Viktiga är naturligtvis mer eller mindre officiella dokument, lagfarter, lantmäteriprotokoll, kartor och sådant. Privata brev kan avslöja högst intressanta, dramatiska eller rörande saker, men de kan förstås också helt sakna intresse för andra. Sedan är det självfallet så, att somliga saker vill man behålla för sig själv av olika skäl, och det har vi all förståelse för. Vi ber bara om sådant ni vill dela med er av, och det är ni som bestämmer.

Tag er tid en regnig, grå eftermiddag och titta igenom era samlingar efter att ha läst detta - kanske hittar ni något ni inser kan ha intresse för oss andra. Det är en berömvärd kulturinsats!

Björn Bergström

Sidan först publicerad 2017-01-19.