,, Rö hembygdsförening - Grannar i Rö - Jill Taylor
   Du är här: Skip Navigation Links > FOLK > Grannar i Rö > Jill Taylor
GÄSTBOK

Jill Taylor

Jills alpackor

Zeppo, Harpo och Groucho - Jills alpackor. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Var vi än går följer de efter oss, de gillar att ha koll och de är döpta efter Bröderna Marx. Zeppo är hungrig jämt. Harpo är nyfiken men lite flyktig. Groucho är äldst och har alltid lite mat hängandes ur mungipan.

De är alla tre år gamla men beter sig som tonåringar, bråkar och skriker ibland.

Med långa halsar och en förvånad blick är de nyfikna djur, när jag träffar dem är de nyrakade och deras ull har ägaren sparat i stora svarta säckar. De håller sig på avstånd men de tar emot lönnlöven som jag ger dem.

Ingen i Rö kan ha missat djuren i hagen intill Johan Nådigs väg, mitt emot Johans stuga, vid den stora eken. Hagen omringar huset med den låga men breda dörren, huset är förmodligen Rö:s äldsta.

Ägaren till alpackorna är australiensiskan Jill Taylor, 52 år. Hon har varit Röbo sedan aug 2014 då hon köpte huset efter att ha sett en annons på nätet. Hennes krav var att fastigheten skulle ha mycket mark och att det skulle ta max en timma in till centralstationen i Stockholm. Läget var perfekt och hon slog till.

Som husägare i Sverige förväntas man ha en gräsklippare för att hålla gräsmattan i trim. Men det var inte Jill sugen på, hon försökte istället hitta en livs levande gräsklippare.Får hade hon redan haft under sin uppväxt i Australien, och de låter väldigt mycket. Efter lite letande på Blocket föll valet på tre alpackor som klipper gräset åt henne; tyvärr är de också förtjusta i att käka upp bladen på äppelträden och rosenbuskarna, men det är smällar man får ta.

Jill visar runt i de antika timmerhusen på tomten. Här förvarar hon alpackamat, hö och i ett av husen har alpackorna sitt sovrum, bekvämt inrett med halm. När vi kommer ut från deras sovrum tittar de förvånat på oss. Det är lugnt killar, vi bara kollar läget, förklarar jag för djuren och Bröderna Marx fortsätter nyfiket smyga efter oss. Lite längre ned mot stora vägen planerar Jill att anlägga en liten bäck där ankor ska få simma, både ankor och höns står på hennes önskelista.

Jill bjuder på kaffe och hembakta muffins med banan, morötter och valnötter. Vid kanten av altanen står en stor buddastaty med en svensk flagga i handen. – Buddhan fick flaggan på midsommarafton, jag hade firande här med goda vänner och vi prydde även statyn med en krans, berättar Jill medan hon häller upp te i en kopp som ska likna en gris.

Hon kom till Sverige första gången år 2003, då hon tog ett studieuppehåll från sitt hemmauniversitet i Australien. Hon var en besökande akademiker vid Stockholms Universitet under en sexmånadersperiod.

Sedan bar det vidare till Singapore, där hon bland annat var chef för James Cook-universitets filial i landet. Nästa äventyr väntade i Pakistan, då hon jobbade med ett antikorruptionsprojekt för FN vid ett universitet i Gilgit. Under flera år pendlade hon mellan olika jobbuppdrag i Australien, Sverige, Pakistan och Singapore. Men i maj 2011 fick det vara nog med kringflackandet, Jill befann sig i samma område i Pakistan där amerikanska styrkor skjutit ihjäl Usama Bin Laden. Det var väldigt oroligt i området och Jill ville till en tryggare tillvaro i livet.

Kontakter med en god vän i Sverige ledde henne till ett jobb som barnpsykolog på internationella Futuraskolan i Stockholm. Flyttlasset gick åter till Sverige och hennes mål att bo på en tryggare plats var uppfylld. Men då kom kallduschen. Jill blev diagnostiserad med cancer.

Förutom alpackor skuttar det runt katter runt huset i Byle. Det är ingen tvekan om att djuren har en stor betydelse för Jill, när hon var som sjukast och kämpade mot cancern var det katten som höll henne på benen, då bodde hon i en lägenhet i Stockholm och var tvungen att gå upp ur sängen för att katten skulle få mat.

– Det känns väldigt säkert i Sverige, här behöver jag aldrig vara orolig, det är lugnare på något sätt, säger Jill.

Hon trivs bra med grannarna i Rö, och hon tror att flera grannar skulle bli glada om hon skaffade en riktig gräsklippare, berättar hon och skrattar till. För skrattar gör hon ofta där i trädgården. Energin är det inget fel på, och vi blandar svenska och engelska och teckenspråk för att kommunicera.

Nu börjar en ny period i hennes liv. Jobbet inne i stan har hon sagt upp sig ifrån och tanken är att hon ska jobba med internationella klienter hemma från huset i Byle. Hon är inte helt återställd från cancern, men det verkar gå åt rätt håll.Helt plötsligt brakar det till i hagen strax bakom altandäcket där vi sitter och fikar och pratar. Jag vänder mig om och Bröderna Marx kommer springande på rad jagandes en fågel. Livskvalité i Rö!

Peter Gropman

Fotnot:
Den här artikeln skrevs i juli 2017, tyvärr avled Jill för en tid sedan. Vi är tacksamma för den tid vi fick ha henne som granne. Alpackorna lever nu på en annan adress i Rö.

Sidan först publicerad 2019-08-25.