,, Rö hembygdsförening - Kändisar från Rö - Gustaf Nordkvist
   Du är här: Skip Navigation Links > FOLK > Kändisar och profiler från Rö > Gustaf Nordqvist
GÄSTBOK

Rösjön – inspirerade till Jussi Björlings odödliga 'Till havs'

Gustaf Nordkvist

Gustaf Nordqvist (1886–1949)

Gustaf Nordqvist, välkänd kompositör och musiker, bodde under många somrar på Solhäll på Svedenvägen i Rö. Det berättas att han sittandes vid Rösjön1 fick inspiration och komponerade det mäktiga musikstycket Till Havs. Var det längtan till det verkliga havet eller minnen från havsbandet som väcktes till liv genom en blåsig dag över sjöns vatten? Vem vet? Sången har i alla fall blivit odödlig i Jussi Björlings klassiska tolkning.

Nu blåser havets friska vind ifrån sydväst
Och smeker ljuvligt sjömans kind av alla kinder bäst
Till havs. Till storms du djärva jakt
Till storms, till havs var man på vakt
Till havs

Gustaf Lazarus Nordqvist föddes 12 februari 1886 i Stockholm, som son till arbetskarlen Anders Gustaf Nordqvist och Augusta Johansson. Han gifte sig 1924 med Lilly Katarina Falk, och de fick en dotter, Marianne, som som gift hette Horn von Rantzien. Hon blev en internationellt uppskattad operasångerska, som verkligen spred lite av europeisk flärd i Rö när hon besökte sin far.

Gustaf Nordqvist 1901 elev på Kungliga Musikkonservatoriet i Stockholm, där han avlade organistexamen 1903 och kyrkosångarexamen 1908. Han studerade piano och komposition samt fortsatte även att studera i Berlin. Under studietiden arbetade han även som biografpianist.

Han tjänstgjorde som organist i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm 1914-1949 och som lärare i harmonilära vid Stockholms musikkonservatorium 1925-1949 (från 1944 med titeln professor). Han invaldes som ledamot nr. 608 av Kungliga Musikaliska Akademien 1932 och mottog utmärkelsen Litteris et Artibus 1935.

Åtskilliga av hans omkring tvåhundra solosånger har blivit en omistlig del av den svenska romansskatten. Speciellt känd har Nordqvist kanske blivit för sina andliga sånger. Texternas allmänmänskliga djup och musikaliska utformning gör dock att de ofta kan betecknas som både andliga och profana.

Som organist utmärkte sig Gustaf som en skicklig improvisatör. Han debuterade på allvar som kompositör 1911. Till Nordqvists mest kända tonsättningar förutom 'Till havs' hör 'Jul, jul, strålande jul', 'Herren är min herde'. Han tonsatte också flera dikter av Dan Andersson som 'Men jag hörde en sång' och 'Det är något bortom bergen'.

I 1937 års psalmbok och Den svenska psalmboken 1986 finns Nordqvist representerad med psalmen 'Jesus från Nasaret går här fram' till text av Anders Frostensson. Gustaf dog 28 januari 1949

Blå timmen

Blå timmen över Rösjön

1 Det finns uppgifter om att Till Havs skulle ha komponerats under en roddtur på Stödesjön i Jämtland vid ett besök hos hans svärfar. Det hävdas också av en del röbor att det var vid sjön Sparren inspirationen kom. I beaktande av hans närhet till Rösjön fastslås härmed att just Rösjön är den troligaste platsen för tillkomsten av detta fantastiska musikstycke!

Text: Per Hesselgren
Källor:
Wikipedia
Biografiskt lexikon
Levande musikarv
Bilder:
Riksarkivet
Nina Skånér

Sidan först publicerad 2018-04-30.