,, Rö hembygdsförening - Film från Rö
   Du är här: Skip Navigation Links > BILDER > Film
GÄSTBOK

En film från Rö

yligen fick vi en amatörfilm av Per Erik Engberg i Börje utanför Uppsala. Filmen är inspelad i Rö 1951 och 1953 av hans far, dåvarande folkskolläraren och kantorn Erik Johannes Engberg (1909 - 1993).

Filmen visar barn som åker skridsko och leker, scener från skolan i Rö och ett litet avsnitt där kung Gustaf VI Adolf passerar i bilkortege, stannar och hälsar på de flaggviftande barnen. Det var den 4 juni 1953 som kungen besökte Norrtälje. På TV-Roslagen finns ett filmklipp om förberedelserna inför besöket, men klippet tar slut innan Kungen kom fram! På vår film finns det också några korta kommentarer av E J Engberg i ljudspåret (litet osynkade verkar det), men annars är det förstås en stumfilm.

I den ursprungliga filen är det ett 2½ minuter långt svart avsnitt 12 min 25 sek efter start, men det har vi klippt bort.

Klicka på 'Play'-knappen under bilden så visas filmen. Om någon känner igen något av barnen så hör av er! Det vore roligt att veta vilka de är, t ex de tre barn som hälsar på Kungen på återvägen från Norrtälje.

Sidan först publicerad 2014-07-17.