,, Rö hembygdsförening - Arkiv - Utflykt 24/9 2017
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Utflykt till lanthandelsmuseet i Södersvik 24/9 2017
GÄSTBOK

Höstutflykt 2017

öndagen den 24 september, en oväntat varm dag, besökte vi bröderna Anderssons lanthandelsmuseum i Södersvik på Rådmansölandet.
Ja, Sören Andersson, som tog emot oss, vill inte kalla det museum utan "samlingar" - och nog har de samlat på sig en hel del saker. Och tur är väl det i dessa dagar när de offentliga museerna säljer eller förstör sina samlingar! (Se här!)

Dagens värd

Dagens värd och guide, Sören Andersson.

Det första vi fick se var två glänsande bilar, en röd Volvo Duett från 1960 - en av de sista med delad framruta - och en läckert grön Morgan-sportbil - British Racing Green kallas färgen. Morgan lär för övrigt vara den sista överlevande biltillverkaren i Storbritannien. Där fanns också en lika glänsande motorbåt, tillverkad av Electrolux (!)

Morgan

Den läckraste bilen - Lisa kan nästan alla bilmärken, men inte det här.

Elektra

En glänsande racerbåt.

Inne i det stora huset (som jag envisas med att kalla museum) upptas det mesta av ytan av en lanthandel och en bensinstation. En hel del kommer från familjen Anderssons lanthandel i Sandal i Rö, men det mesta har bröderna köpt på auktioner runt om i Sverige. Förutom trädisken med våg och glashyllor finns där otaliga gammaldags förpackningar med mestadels bortglömda varumärken - fast också några som fortfarande lever kvar.

Disken

Så här såg det ut i affärerna före snabbköpens tid.

Väggarna är närmast täckta av emaljerade reklamskyltar för varor man knappast hittar på ICA i dag. Några märken kommer jag ihåg, men på 1950-talet brydde jag mig nog inte så mycket om vad min mor handlade. Ett av de många föremålen har också en särskild koppling till Sören - hans fars barnvagn! Ett annat jag fäste mig vid var en riktigt gammal skrivmaskin - och då menar jag GAMMAL!

Barnvagn

Börje Anderssons barnvagn.

Skrivmaskin

Det vore kul att veta hur gammal den här är. Dagens ungdomar har väl aldrig sett en skrivmaskin, men en sådan här hade ingen av oss sett förut.

Vid bensinstationshörnet i museet visade Sören att han har järnkoll på bensinföretagens historia - de byter namn så ofta att en vanlig människa inte hänger med. Har ni förresten sett bilden från när man installerade den första bensinpumpen vid affären i Sandal? Det var förstås långt före familjen Anderssons tid men ändå på rätt plats. Ute på gården i Södersvik står dessutom en telefonkioskstor plåtbyggnad som är en av de äldsta bensinstationerna - på den tiden fanns inga elektriska pumpar och underjordiska tankar - man rullade helt enkelt in ett bensinfat i plåtkuren och handpumpade upp bensin när en av de sällsynta bilarna behövde tankas.

I museet finns också en samling memorabilia kring racerföraren Ronnie Petersson, som omkom under en tävling i Italien 1978. Att bröderna Andersson är intresserade av bilar råder inget tvivel om.

Som om inte allt detta var nog, så finns också en övervåning i museet, även den full av gamla föremål. Reklamskyltar från den DC-3:a som stod i Societetsparken i Norrtälje till i början av 1970-talet, två jukeboxar och mycket annat. Övervåningen är möblerad som en festvåning - kanske kan man hyra den?

Bakom muséet står en annan klenod - Calle Schewens båt! Tyvärr är den i sämre skick än den fina Electrolux-båten på framsidan, och Sören tror knappast att den är värd att renovera till sjödugligt skick.

Calle Schewens båt

Det var alltså så här han tog sig fram från sin gård på Håtö.

Vi fick också träffa Sörens mor Sally, som drev affären i Sandal tillsammans med sin man Börje.

Sally

Sally Andersson pratar med Stig Jandrén.

Efter detta tackade vi för oss och åkte hemåt efter en verkligt givande höstutflykt.

Text: Björn Bergström, foto: Ann Britt Bergström.

Sidan först publicerad 2017-09-26.