,, Rö Hembygdsförening - Folk - Bou - Inledning
   Du är här: Skip Navigation Links > FOLK > Bouppteckningar > Inledning
GÄSTBOK

Bouppteckningar efter Röbor

 Sjuhundra häradsrätts arkiv finns bouppteckningarna efter Röbor som avlidit mellan 1746 och 1900, då häradsrätten lades ned. Bouppteckningar blev föreskrivna i lag 1734, men åtminstone i början var det både si och så med efterlevnaden. De fattigaste, och naturligtvis alla barn som dog innan de blev myndiga, gjorde man inga bouppteckningar efter. Ändå är det över 570 bouppteckningar som finns i häradsrättens arkiv från den här perioden, och i dem omnämns också den närmaste familjen.

För släktforskare är det här naturligtvis en guldgruva - ofta kan bouppteckningen lösa problem som man inte rår på med hjälp av de vanligaste källorna som kyrkböcker och mantalslängder. Numera finns bouppteckningarna bekvämt tillgängliga på Internet, så det finns ingen anledning att inte använda dem i sin forskning.

Vårt register är upplagt så att Du kan söka efter epitet, förnamn, efternamn, tidigare efternamn, plats och år. När Du får se resultatet av Din sökning kan Du också sortera på dessa kolumner för att lättare hitta det Du söker om Du fått många träffar. I listan får Du se vilken volym och uppslag i arkivet bouppteckningen finns, och även den avlidnes make, om någon nämns. Fler tips hittar Du på söksidan.

En begränsning finns dock: av någon anledning registrerades bouppteckningarna efter adliga personer inte av Häradsrätten, utan av Hovrätterna. För Röbor är det alltså Svea hovrätts arkiv man behöver leta i. Det finns också på Internet, men registret innehåller inga ortsnamn, så det är knappast möjligt att lägga upp ett sådant här register över adliga Röbor - det är 400 volymer att leta igenom!

Sidan först publicerad 2013-04-17, senast uppdaterad 2013-05-04.