,, Rö Hembygdsförening - Torpvandring 9/10 2011
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Kulturvandring 9/10 2011
GÄSTBOK

Kulturvandringen 9/10 2011

å söndagseftermiddagen den 9 oktober samlades vi vid vändplatsen på Svedenvägen för att besöka tre övergivna torpställen i skogen söder om Rösjön. 11 personer mötte upp, de flesta medlemmar, men också några vi hoppas snart skall bli det. Den första anhalten var skylten vid vägbommen på skogsvägen, där Björn berättade om Damejeannesvägen, som en gång sträckte sig från Väsby till Agnmora.

Vi vandrade sedan uppför Rös näst värsta backe (den värsta är backen upp till Karlängen enades vi senare om) och letade oss bort till Nyströms lada och vidare ned till Sveden, som är det knepigaste stället att hitta i hela socknen. Hur mycket GPS:er och andra nymodigheter man än bär med sig så ser skogen likadan ut åt alla håll och det var inte utan lättnad Björn hittade skylten vi ställde ut vid Sveden förra hösten. De remsor av hundpåsar Ann Britt knöt fast i träden längs vägen i höstas bidrog en hel del till navigeringen.

I uppförsbacke

Här kämpar sig sällskapet uppför backen

Vid Nyströms lada

Andhämtning vid Nyströms lada. I bakgrunden en datorstyrd åtel för vildsvinen - vad de hittar på!

Vid Sveden berättade Ann Britt om dem som bott där, bland dem styrelseledamoten Per Hesselgrens farfar, som var den siste som bodde i torpet med sin familj! Sällskapet beundrade säskilt den stora, välbevarade jordkällaren med sitt välbyggda valvtak.

Jordkällaren vid Sveden

Interiör från jordkällaren vid Sveden. Foto Stig Liedberg

På väg tillbaka gick det som det brukar, vi irrade runt en stund innan Björn fick GPS:en att begripa att vi ville gå tillbaka samma väg som vi kom. Nästa gång får det bli rejäla snitslar på varannan meter - Sveden är ju som ett sådant där ställe som det berättas om i sagorna, som bara går att hitta när månen är i ny och vinden blåser från väster!

Till Björksättra var det förstås ingen match att hitta, vägen går ju nästan ända fram. Även där berättade Ann Britt om torpets (eller rättare torpens, för det fanns en tid flera stugor där) historia. Lämningarna efter Björksättra ser verkligen inte mycket ut för världen, Nils Eriksson berättade att han stått på en stubbe där och spanat efter älg, utan att ha en aning om att han stod ovanpå resterna efter skorstensstocken.

Rester vid Björksättra

Det är nog rester av en vagn vi hittade. Sammanfogad med träplugg, sedan lagad med spik.

Vi stannade för kaffepaus och gruppfotografering vid telemasten på Karlängsberget och fortsatte sedan till Gransättra, där vi fick höra dagens sista historia. Även vid Gransättra har det funnits två torp, men nu finns bara en rejäl stengrund kvar. Vi tog socknens allra värsta backe tillbaka till bilarna - som tur var gick det nedför den här gången - och skildes åt kvart i fyra.

Deltagarna

Deltagarna minus Stig Liedberg, som höll i kameran

För er som inte kunde vara med finns en hel del att läsa här på webbplatsen - titta efter Sveden, Björksättra och Gransättra i Platsregistret och titta på skyltarna genom att klicka i Skyltkartan.

Sidan först publicerad 2011-10-13, senast uppdaterad 2011-10-22.