,, Rö Hembygdsförening - Kulturvandring 9/6 2013
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Kulturvandring 9/6 2013
GÄSTBOK

Kulturvandringen 9/6 2013

ädergudarna gjorde sitt bästa för att stoppa den här aktiviteten. Under veckan har väderprognosen för söndagen gradvis blivit allt hotfullare, men på förmiddagen upphörde regnet tillfälligt och trots att vi på Internet såg magnifik åska på väg åt vårt håll från väster samlades vi vid kyrkan klockan 12 som planerat.

Nils Eriksson i Eke hade banat väg för oss upp till vändplatsen på Jälnanvägen, där Stig Lundqvist kom ifatt oss på sin cykel och gjorde sällskapet 15 personer starkt. Björn berättade litet om bronsåldern och hur det såg ut i Rö på den tiden. Ledda av Björns GPS tog vi oss upp i skogen och tittade först på det nordligaste röset, där Björn berättade litet mer om bronsåldern och hur samhället såg ut då.

Björn berättar vid röse 10

Björn berättar

Vi fortsatte söderut och tittade på ett dubbelröse - två rösen som hänger ihop; varför man gjorde så kunde inte ens Michael Schneider, föreningens arkeologiske medarbetare, tala om.

Röse 9:2

Det norra av de två sammanhängande rösena - ganska prydligt

Tyvärr är inget av våra rösen professionellt undersökta, så det handlar ju mycket om spekulationer och slutsatser från undersökta rösen på andra håll i landet. Det tredje röset vi besökte är det största av allihop, 13 meter i diameter, fast från början var det både högre och mindre i omkrets. 3500 vintrar har gjort att de sjunkit ihop och spritts ut. Här satte vi också upp en informationsskylt som berättar om den långa raden av rösen och stensättningar på åsen öster om Jälnan.

Röse 8

Vid det största röset - täckt av snöbrutna träd

Dittills hade vi bara hört avlägset åskmuller, men nu började det regna häftigt och åskan var rakt över oss. En oförskräckt gök gol trots busvädret, och uppiggade av det kämpade vi vidare till nästa röse i raden. Den förfärliga vintern har knäckt åtskilligt med skog här i Rö, över ett par av rösena låg stora träd, redan märkta med plastremsor som förkunnade att de låg på en fornlämning.

Här vände vi, och de flesta var nog rätt blöta när vi kom tillbaka till bilarna. Det var tänkt att vi skulle äta picknick innan vi åkte hem, men majoriteten längtade mer efter handdukar och torra kläder än efter kaffe, så vi skildes där. Några följde med hem till Lövsta och avåt sin picknick i matsalen medan de värst drabbades kläder torkades nödtorftigt på handdukstorken i badrummet.

Vid 3-tiden bröt sällskapet upp och Ann Britt och Björn kunde börja dokumentera dagens utflykt. Läs också uppsatsen om rösena under Platser/Detaljstuderade platser.

Sidan först publicerad 2013-06-09