,, Rö Hembygdsförening - Folk - Släkter - Inledning
   Du är här: Skip Navigation Links > FOLK > Släktutredningar > Inledning
GÄSTBOK

Släkter i Rö

årt mest ambitiösa delprojekt är att reda ut släkter och relationer bland Röborna för länge sedan. Vi har samlat ihop över sexton tusen personnotiser och det blir nog en del till innan vi har gått igenom alla källor som finns på Internet. Vi har satt 1799 som slutdatum därför att en databas från 1800 är på gång från Norrtälje släktforskarförening.

Hur vi skall genomföra detta projekt vet vi inte ännu - det finns många svårigheter, både för att källor saknas och för att det inte är självklart hur man skall arbeta på bästa sätt. Vi har i alla fall börjat känna oss för, och prövat olika tillvägagångssätt. Just nu arbetar vi med Personnotisregistret som grund och knyter ihop notiser med personer i särskilda tabeller i registrets databas. Sedan skriver vi in personerna i programmet "Min Släkt" för att få litet överblick.

Vi valde Gullbergby som en lagom stor gård att pröva våra idéer på; dessutom är Gullbergby fördelaktigt för att det finns en utförlig släktutredning i Domboken för Sjuhundra härad år 1613 att börja med. Det blir inte lika bekvämt med de flesta andra gårdarna och byarna, men man behöver ju inte ta det allra svåraste först!

Hur vi skall presentera våra resultat är inte heller alldeles självklart - det blir ju lätt ganska torrt och svåröverskådligt när man bara radar upp persondata. Man kan naturligtvis rita scheman och fundera över avancerade länkade websidor, men det är nog inte dags att ta några slutliga beslut om detta ännu. Dessa första bidrag till Rösläkternas historia har därför bara formen av små uppsatser.

Seriöst släktforskningsmaterial skall ju egentligen innehålla noggranna referenser till alla uppgifter, men vi valde att helt avstå från sådana - om de inte passar in i en berättande text. Om någon vill bygga på dessa berättelser i sin egen forskning så hör av er, så kan ni få exakta referenser till källorna. För uppgifter som rör tiden före 1799 kan ni förstås också hitta referenserna i Personnotisregistret respektive "Folkräkningen 1749".

Här finns länkar till de uppsatser vi hittills fått klara:

Sidan först publicerad 2010-02-22, senast uppdaterad 2016-06-02.