Rö hembygdsförenings bildarkiv

Gamla bilder: Vem är det?

Vem är detta?

Vi har en ny teori om vem denna bild kan föreställa, kanske det kan vara: Johanna Kristina Ersdotter, mormor till Alma Albertina Eriksson som var gift med chauffören Johan ”Zäta” Eriksson i Risby.
Johanna Kristina var själv gift med Karl Johan Jansson född i Riala och bonde i Gullbergby. När Karl Johan dog 1883 tog dottern Albertina Emma Kristina och hennes man Johan Wilhelm Jansson över gården i Gullbergby. De fick endast ett överlevande barn, Alma Albertina.
År 1893 flyttade familjen Jansson till Risby och tog med sig gamla mamman Johanna Kristina. Damen på foto ser ut att var i 70-80-årsåldern och när Johanna Kristina dog 1918 var hon 81 år. Hennes dotter Albertina Emma Kristina som dog 5 år senare, 1923, var endast 60 år gammal. Maja Eriksson i Eke såg att bilden är tagen i Risby.
Margit Gustavsson, född 1910 i Eke, sade att hon tyckte sig känna igen damen; hon mindes en gammal dam som på äldre dagar hade mist ena foten och därför gick konstigt och att Margit därför var lite rädd för henne. Margit, som var 8 år när den gamla damen dog, kan mycket väl ha kommit ihåg Johanna Kristina. Det finns ingen annan tillräckligt gammal dam än Johanna Kristina Ersdotter att gissa på om bilden verkligen är tagen i Risby

Sidan uppdaterad 2014-01-02

© Copyright 2011 - 2020 Rö Hembygdsförening om inte annat anges på respektive sida.
Innehållet får kopieras om källan uppges.