,, Rö Hembygdsförening - Händelser
   Du är här: Skip Navigation Links > HÄNDELSER > Förteckning
GÄSTBOK

Historier och skrönor

å olika ställen i arkiven har vi hittat en del märkvärdiga historier om saker som hänt i Rö förr i tiden. Klicka på rubriken så får Du läsa historien.Berusad skomakare mördar värden på bröllopsfest

En berusad och grälsjuk skomakare från Ticksta kommer objuden till bröllopsfest på Nibble och det bär sig inte bättre än att han knivskär värden till döds.

Björn slog häst i Finnby

Det fanns björn i våra skogar 1619.

Dräng dödar sin plågoande i självförsvar - döms till döden

Det fanns inte mycket utrymme för förmildrande omständigheter i den gamla lagen. Här är ett tragiskt fall från Båtmanby 1624.

Anklagad för trolldom

Tron på trolldom, häxeri och allsköns annan vidskepelse var fast rotad i samhället på 1600-talet. Straffen var skoningslösa och rättsväsendet tog alla anklagelser på största allvar. Men till all lycka var det inte alla som lät sitt förstånd fördunklas av vidskeplig panik, som många gjorde under häxhysterin på 1670-talet. Det finns flera exempel på att nämndemännen i Sjuhundra häradsrätt inte var så lätta att hetsa upp: Gunnar Brusewitz har relaterat ett fall i Skederid i sin bok "Historier från Roslagen". Såvitt vi kunnat hitta har ingen någonsin blivit dömd för häxeri eller trolldom i Rö socken, men en gång var det nära....

En svår uppväxt ursäktar allt?

Ett par rättsfall från 1646 speglar märkligt moderna tankar och brutal rättsskipning på en gång

Stråtrövare i Ticksta?

En del Röbor verkar inte bara ha sysslat med jordbruk.

Ligger Fan själv begravd i Rö?

Historien om att Fan själv skulle ligga begravd i Rö har gamla anor. Man kan ju undra varför det är så mycket elände i världen om nu Fan verkligen är död och begraven, men sådana tankar bekymrade inte Röborna för 320 år sedan. Här är den första nedteckningen av historien.

Pesten 1710

1710 - 1713 drabbades Sverige av det senaste utbrottet av den asiatiska pesten, den som i mitten av 1300-talet under namnet Digerdöden lade hela bygder öde i Europa. Läs här hur Rö socken drabbades.

En stökig sockenstämma

Klockaren Gabriel Malm var en argsint person, som var osams med många här i Rö. I september 1725 kallade kyrkoherden till en extra sockenstämma för att utreda klagomålen mot Malm. Hembygdsforskaren P M Lijsing läste på 1940-talet protokollet från stämman och berättar i den här uppsatsen vad som hände.

En prinsessa nödlandar i Rö

En notering i en gammal almanacka blev upptakten till ett intensivt forskningsarbete hösten 2011. Här berättar vi historien om prinsessan Marina Ştirbey och hennes nödlandning i Rö 1936.

Olyckan vid Sparrens banvaktsstuga nyårsafton 1947

En rad olyckliga omständigheter ledde till att banvakten Reinhold Nordström blev påkörd och dödad av ett extratåg från Rimbo. Per Hesselgren, Stig Jandrén och Kicki Lindberg har rett ut vad som hände.

Sidan först publicerad 2009-10-29, senast uppdaterad 2013-02-24.