,, Rö Hembygdsförening - Arkiv - Matstorp 1/5 2016
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Exkursion 1/5 2016
GÄSTBOK

Exkursion till Matstorp 1/5 2016

Årets första aktivitet (förutom årsmötet, förstås) var att leta reda på det övergivna torpstället Matstorp på Beatebergs ägor. Matstorp - eller Matsmatstorp som det står i vissa kartor - nämns för första gången i en karta över Beateberg 1774. I beskrivningen till kartan står att det är "ett nytt tillämnadt torp" - vi kan alltså anta att det byggdes i mitten på 1770-talet. Intressant nog är en "soldatstuga" markerad på ungefär samma plats i en karta från 1730 - vi skulle hitta resterna av den också. Matstorp övergavs 1892 - efter det finns inga boende noterade i kyrkböckerna - men ungefär samtidigt byggdes ett nytt torp, Johanneslund, några hundra meter nordväst om Matstorp - flyttade familjen dit?

Karta 1773

Utsnitt ur Beatebergskartan 1774

Klockan 1 samlades vi i S:t Olofsgården, 16 vuxna och 3 sprudlande småbarn. Björn Bergström berättade om kartor och hur man kan rita in en plats i en modern karta där platsen inte är utsatt med hjälp av mätningar i de gamla kartorna. Ann Britt Bergström berättade om hur man kan känna igen ett gammalt torpställe i naturen - det handlar förstås om rester av husgrunder och jordkällare, och när man har tur också kulturväxter som syrener, äppelträd, bärbuskar och annat.

Föredrag

Björn berättar om gamla kartor

Efter en halvtimmes genomgång packade vi in oss i bilarna och for ned till platsen där Agneby låg en gång i tiden - där finns det hyggligt med plats att parkera, men sedan var det fotvandring som gällde. Nu är det inte särskilt långt mellan Agneby och Matstorp, så det tog inte lång tid innan Björns GPS sade att vi var högst 50 meter från den position vi mätt in i kartorna. Då är det dags att lyfta blicken och börja spana efter de där tecknen Ann Britt berättat om.

På väg mot Matstorp

På väg mot Matstorp

Det tog inte heller särskilt lång tid innan en av deltagarna hittade en stenskodd fördjupning i marken - en jordkällare! Mycket sammanrasad, men ändå tydlig. Samtidigt hittade andra en mängd sten som såg ut att ligga i rader - var det en husgrund? Men det var inte lätt att bestämma sig, för där fanns också en mängd sten i högar - det såg väl mest ut att vara röjningssten från åkern som omgav Matstorp.

Brunnen

En av de många stenhögarna - har det varit en brunn?

Till sist kände vi oss ändå trygga i att vi hittat Matstorp och började dra oss tillbaka mot bilarna och vår picknick. Men halvvägs tillbaka ringde Ann Britt till Björn och sade "kom tillbaka - vi har hittat krusbär och en praktfull jordkällare!"

Källaren

Jordkällaren vi hittade på återvägen

Jo men visst, där låg den, omkring 50 meter närmare åkerkanten än den första källaren - och krusbär fanns det gott om. Nisse Eriksson hittade också sågade brädor i källaren - tydligt sågade med ramsåg - som ger raka spår i brädan, cirkelsåg ger förstås runda - ramsågar slutade användas omkring 1900.

Ramsågade brädor

Nisse Eriksson visar upp riktigt gamla brädor

Det diskuterades mycket vad som var vad, men kontentan av dagens upptäckter blev att den första källaren hört till soldattorpet, medan den välbevarade hört till Matstorp. Naturligtvis måste vi sätta upp en informationsskylt vid Matstorp - och vi fick bums två frivilliga som ville vara med. Som bekant är det inte få pinaler som behövs för att sätta upp en sådan - spett, slägga, trappstege och mycket mer, så alla som kan hänga med och bära är mer än välkomna!

Tillbaka vid bilarna plockade vi fram våra matsäckar och slog oss ned bland vitsipporna. Björn delade ut de gröna vandrarmärkena till alla som varit med, och efterhand började folk troppa av efter en varm och härlig dag i skogen. För oss arrangörer återstod sedan att packa ihop grejorna vi lämnat i S:t Olofsgården och till sist åka hem.

Picknick bland vitsipporna

Picknick bland vitsipporna

Sidan först publicerad 2016-05-02