,, Rö Hembygdsförening - Händelser - Svår uppväxt
   Du är här: Skip Navigation Links > HÄNDELSER > En svår uppväxt
GÄSTBOK

En svår uppväxt ursäktar allt?

öljande historia hittade vi i Sjuhundra härads dombok i Nils Sundelius tolkning. Det hände visserligen inte i Rö, utan i Rimbo, men denna saftiga historia vill vi inte undanhålla er!

På Sommartinget den 9 juni 1646 fälldes Klas Matsson i Mälby för en rad våldsamheter han begått fjärdedag jul 1645. Han hade objuden kommit till gästabud hos Erik Klementsson i Skälby (3 mark böter) och dragit värden i håret två gånger (6 mark böter), givit Mickel i Bålbro en örfil (3 mark böter), bitit och slagit Erik Andersson Skytte (12 mark böter) och dragit svärd (3 mark böter). Sammanlagt 27 mark i böter, ungefär en månadslön eller tre tunnor öl i 1645 års penningvärde, tycker man skulle ha fått honom att lugna ned sig.

Men vid samma ting anmälde värden på julkalaset, Erik Klementsson, att han varit bjuden på middag hos sin svåger Per Eriksson i Ekeby fjärdedag påsk. Klas Matsson var också där (om objuden eller ej framgår inte), men när Erik skulle gå hem låg Klas i bakhåll för honom. Klas hoppade fram från enbusken han gömt sig bakom, beskyllde Erik för att ha anmält Klas till soldat och högg honom elva gånger med svärdet. Erik överlevde tydligen, men Klas fick 12 mark böter för vart och ett av svärdshuggen. När domen var avkunnad sade Klas att orsaken till hans beteende var att Eriks kvinnfolk hade slagit honom i hans barndom.

Tittar man litet bakåt i domboken visar det sig att Erik Klementsson inte direkt var något dygdemönster han heller. 1645 vid Olovsmässan (29 juli) beskylldes han för att berusad ha gått hem till sin granne Per Tomasson och överfallit honom med hugg och slag. Han fick möjligheten att fria sig från beskyllningen med 12-mannaed på vintertinget 1646, men fick inte ihop elva personer som ville gå ed för honom. Domen blev milt sagt drakonisk, för han dömdes att mista högra handen för slagsmålet och att förlora all sin lösa egendom för att han utlovat en ed han inte kunde hålla.

Man kan undra om rätten tog hänsyn till Klas Matssons "svåra barndom" när de lät honom slippa undan med båda händerna i behåll och "bara" 132 mark i böter för ett väpnat överfall.

Text: Björn Bergström. Avskrift: Nils Sundelius. Sidan uppdaterad 2008-10-04