Du är här: Skip Navigation Links > FOLK > Kändisar och profiler från Rö > Tomas Fischer
GÄSTBOK

Tomas Fischer

Tomas Fischer

Tomas Jörgen Fischer, född 1 december 1940, i Härnösand är en framgångsrik svensk finansman och förläggare. Han ägde länge Näs gård i Rö, men sålde 2013 huvuddelen av gårdens mark. Tomas Fischer har skänkt pengar till en vacker Rölakansmatta och ett piano i Rö Kyrka.

Tomas växte upp i Sundsvall och anställdes 1968 som aktiemäklare hos Bankirfirman Langenskiöld (som 1980 bytte namn till Carnegie) tillsammans med Erik Penser. Han startade 1984 den egna fondkommissionen Fischer & Partners, som 2001 såldes till Invik. Han tog 1984 även initiativ till Skandigen, ett investment-bolag för nya bioteknikföretag. Tomas Fischer köpte 1987 det dåvarande Författarförlaget och döpte om det till Bokförlaget Fischer & Co. Förlaget gav bland annat 1999 ut den mycket uppmärksammade boken 'Döden är en man' av Per Lindeberg. Fischer & Co ingår sedan 2007 i förlagsgruppen Lind & Co.

Fischer har gjort sig känd som mecenat. Han var under lång tid tillsammans med Sven-Philip Sörensen finansiär av verksamheten vid Ulriksdals slottsteater. Han har även skänkt en konstsamling till Bollsta Folkets Hus i Ångermanland, där han är född, med bl a verk av Max Book, Thage Nordholm och Anders Åberg. Moderna museet har som gåva mottagit två verk av Marcel Duchamp, ”Etant Donnés”. Thielska galleriet har erhållit verk av Anders Zorn, Ernst Josephson och Oskar Bergman. Fischer har även lämnat betydande bidrag till bl a till Kungliga Vetenskapsakademien, som äger en aktieportfölj som skänkts och förvaltats av honom och vars värde i dag uppgår till cirka 40 miljoner kronor. Vidare lämnade Fischer ett uppmärksammat ekonomiskt stöd till Ebbe Carlssons spaningar efter Olof Palmes mördare. År 1996 härjades Saint Barthelemy i Västindien, där Fischer är bosatt sedan år 1994, av orkanen Luis, som bl. a förstörde taket på den anglikanska kyrkan i Gustavia. Fischer bekostade ensam ett nytt tak. Han har skänkt pengar till The Tomas Fischer Science Building i Charles Darwin Research Station på Galapagosöarna.

Tomas Fischer var 2010 involverad i en tvist med det svenska Skatteverket rörande 14,8 miljoner kronor. Kärnan i tvisten gällde var Fischer är bosatt; själv hävdade han Saint Barthélemy i Västindien, medan Skatteverket menade att han är bosatt på Näs.

Näs gård 2013

Flygbild över Näs från sydväst sommaren 2013

Källor:
Bilden av Tomas Fischer: Tidskriften Fokus nr 19 2009.
Bilden av Näs: Blidö fastighetsförmedling (http://www.blidofast.se/)

Text: Per Hesselgren. Sidan först publicerad 2014-05-19..