,, Rö Hembygdsförening - Besök på Näs 2/9 2012
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Besök på Näs 2/9 2012
GÄSTBOK

Besök på Näs 2/9 2012

en 2 september fick vi besöka Näs och lära oss gårdens historia från 1700-talets slut till våra dagar. Under sommaren har Elisabeth Rudbäck och Jan Hanberg lagt ned mycket tid och möda på att reda ut de tidvis invecklade ägarförhållandena och dokumentera vad som är känt om de olika byggnadernas historia. Om Du har litet tålamod kan Du ladda ned Elisabeths och Jans föredrag här. Du behöver programmet PowerPoint för att se och bläddra bland bilderna - har Du inte det kan Du försöka med att ladda ned PowerPoint Viewer här! Filen med bilderna till föredraget är nästan 20 MB stor, så om Du inte har en bra bredbandsuppkoppling kan det bli långtråkigt!

Näs huvudbyggnad

Näs huvudbyggnad. Den byggdes på 1770-talet av krigsrådet Carl Eric Wadenstierna, som köpte gården 1773.

Vi var drygt 30 intresserade som samlades i den norra flygeln och fick lyssna till Elisabeths och Jans föredrag om gården och dess ägare ur släkterna Wadenstierna, Mannerheim och Silverstolpe.

Föredragshållarna

Föredraghållarna Elisabeth Rudbäck och Jan Hanberg

När vi blivit uppdaterade om detta startade en rundvandring under ledning av Elisabeth och hennes syssling Elisabet Näsström. Vi fick titta närmare på södra flygeln, magasinslängorna bakom den norra flygeln, gårdsdasset (med fyra platser), den fantastiska "Sanspareillen", lusthuset, brygghuset och det ursprungliga Noratorpet, som flyttades hit i modern tid.

Baksidan av huvudbyggnaden

Baksidan av huvudbyggnaden. 1930 gjordes en omfattande upprustning, då bland annat dörren och trappan kom till. På övervåningen inreddes också två rum med fönsterkupor - från början fanns bara den mellersta.

Kanoner

Kanonerna har knappast använts för gårdens försvar - snarare för att skjuta salut vid festliga tillfällen. De är gjorda speciellt för Wadenstierna, det kan man se av hans vapensköld som pryder dem.

Wadenstiernas vapensköld

Wadenstierna vapensköld på en av de specialbeställda kanonerna.

Sanspareillen

"Sanspareillen" - som betyder ungefär "utan like" - ett lusthus i tre våningar med gångbroar från övre trädgården till de två översta.

Lilla lusthuset

Ett lusthus till, närmare stranden. Det användes en gång som biljard, men står nu tomt så när som på ett antal vackra stolar. De handmålade tapeterna är original. Även ramarna är målade, så skickligt att man måste komma riktigt nära för att inse att de inte står ut från väggen.

Brygghusvinden

Vinden i det stora brygghuset. En gång torkade man tvätt här, i modern tid har det använts som festlokal, vilket man anar av den kulörta belysningen. De byggde rejält förr i tiden!

Ett av husen nedanför gården åt Statarbacken till har en speciell historia. Det här är nämligen det ursprungliga huset från Noratorpet som flyttades hit i modern tid. I övrigt förefaller de flesta husen på Statarbacken vara från sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal; fast det är säkert Norahuset också, om inte ännu äldre. Noratorpet under Näs omtalas ju redan under tidigt 1600-tal.

Till sist bjöd föreningen på kaffe och bullar i södra flygeln, varefter vi åkte hem vid ettiden. Det blir inte lätt att skapa lika trevliga och intressanta aktiviteter nästa år.

Ann Britt och Björn Bergström

Sidan först publicerad 2012-09-08, senast uppdaterad 2015-06-20.