,, Rö Hembygdsförening - Föredrag 28/9 2015
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Föredrag i Tolvmansgården 28/9 2015
GÄSTBOK

Föredrag i Tolvmansgården 28 september 2015

I går höll Björn Bergström föredrag för Rimbo hembygdsförening i Tolvmansgården. Deras ordförande Gerd Lindgren hade kämpat med Riksantikvarieämbetets fornminnesregister Fornsök, som finns fritt tillgängligt på Internet, och blivit ordentligt irriterad. Fornsök är en ganska skakig webbsajt, som alltsomoftast bär sig konstigt åt och kan driva vem som helst till förtvivlan. Björn har använt den rätt mycket (och ofta blivit galen), men han har lärt sig vad man inte skall försöka och lovade i våras att hålla ett föredrag om den.

Björn fick tekniken att fungera med en kvart tillgodo, men då hade hela förmiddagen gått åt till att försöka betala Telia för att få koppla upp sig på 4G, men när det inte gick fick det bli Comviq i stället - bara hälften så snabbt, men det gick lätt som en plätt. Och 3G räckte utan några outhärdliga fördröjningar.

Klockan 7 hade ett tjugotal personer (däribland Ann Britt Bergström och Stig Jandrén som representanter för vår förening) bänkat sig vid kaffeborden i Tolvmansgårdens lider och föredraget kunde börja.

Föredrag i Tolvmansgården

Under de imponerade takbjälkarna sitter kvällens åhörare

Björn berättade på begäran först kortfattat om vår förening, sedan blev det kaffe och bullar, och så började visningen av Fornsök. Databasen innehåller information om i stort sett alla kända fornminnen i Sverige, men det gäller att veta vilka knappar man skall klicka på. Upplägget är ambitiöst och bra tänkt - om det inte vore för att informationen är ganska osystematiskt inmatad och uselt (eller inte alls) korrekturläst.

En stor del av tiden fick åhörarna föreslå vad de ville söka efter och i de flesta fall hittade vi det de undrade över. Men många gånger satte den osystematiska databasen krokben för oss - vi sökte t ex efter avrättningsplatser i Norrtälje kommun - och hittade mycket riktigt Norrtälje stads avrättningsplats som låg där Flygfyren nu ligger - men vår egen - dvs. Sjuhundra härads avrättningsplats i Gölsveden på gränsen mellan Rimbo och Edsbro socknar - lyste med sin frånvaro. Varför? Jo, den var inte inlagd som avrättningsplats, utan som "plats med tradition" - fast i informationen som visas för varje fornminne står det mycket riktigt att man halshögg folk här. Sådana missar vimlar det av i Fornsök, så det gäller att vara envis och uthållig.

Vid niotiden avrundade vi kvällen, Björn fick en magnifik blomsterkorg som tack (som han genast överlämnade till den i familjen som förstår sig på blommor) och sedan åkte var och en hem till sitt.

För dem som själva vill titta på Fornsök så har ni adressen här. Funkar det inte så kan man förstås googla på Fornsök.

Sidan först publicerad 2015-09-29