,, Rö Hembygdsförening - Arkiv - Gårdstensberget 6/5 2012
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Utflykt till Gårdstensberget 6/5 2012
GÄSTBOK

Utflykt till Gårdstensberget 6/5 2012

Söndagen den 6 maj var det dags för vår utflykt till fornborgen på Gårdstensberget. 24 personer - rekord för föreningens utomhusaktiviteter - tog chansen att få titta närmare på socknens mest imponerande fornminne och höra Björn Bergström berätta om borgen och de oroliga tider när den byggdes.

Samling nedanför berget

Björn berättar om dagens program

Trots att det var litet kyligt på förmiddagen blev vädret vackert och behagligt, och efter klättringen upp till ingången var det nog ingen som frös. Vid ingången berättade Björn litet mer om vad man kan veta om borgen, som sannolikt kallades Gullsten - berget kallades Guldstensberget så sent som 1827, fast så värst mycket guld finns det nog inte där. Däremot heter den närmaste byn Gullunge, som borde betyda Gulles ungar - dvs. ättlingar. Antagligen var det Gullungeborna som byggde borgen som en tillflyktsplats när fiender hotade.

Björn berättar mer

Uppe vid ingången får vi höra mer om borgen och dess historia

De flesta följde sedan med in i borgen och upp till toppen av berget och kunde se att det inte fanns särskilt mycket slät mark där inne - ett fåtal hus kan man kanske ha fått plats med, men knappast en permanent by av det slag man hittat i andra fornborgar. Eftersom det är en fornlämning råder avverkningsförbud på berget, så det är inte lätt att ta sig fram över alla fallna träd. Så småningom kommer skogen att bli en riktig urskog och då har vi ju fått en ny attraktion i socknen.

Ingången

Det är inte lätt att se att här en gång fanns en hög mur med en kraftig port

Borgen är inte arkeologiskt undersökt, så man får nöja sig med vad som är känt om andra liknande platser som blivit undersökta. Allt som var gjort av trä och andra förgängliga material när borgen användes är naturligtvis helt försvunnet sedan mer än tusen år. Kvar är bara tusentals ton sten. Kanske ligger där något svårt förrostat metallföremål, men det lär vi aldrig få veta om vi inte är beredda att betala en arkeologisk utgrävning själva - och det har i varje fall inte hembygdsföreningen råd med! Inte heller är det tillrådligt att leta där själv, dels för att det är strängt förbjudet, och dels för att om man nu hittade något så begriper man ändå inte vad man funnit.

Tillbaka vid ingången satte vi upp en informationsskylt som berättar om borgen. Det var inte helt lätt att hitta ett ställe där man kunde sätta en stolpe, men till sist hittade vi en plats där stolpen kunde slås ned någotsånär stadigt. Vi drack kaffe och åt våra matsäckar i det vackra vädret och pratade litet mer om borgen.

Den nya skylten

Den nya skylten studeras. Det här är föreningens tjugonde historiska informationsskylt. Vilka de andra är kan Du se i Skyltkartan.

Kaffe på berget

Kaffe på berget. Tre hundar hängde med på utflykten - den här blev alldeles trött av att försöka hålla ihop flocken

Till avslutning påminde Stig Jandrén om nästa begivenhet, resan med veteranbuss och museijärnväg den 10 juni. Det finns fortfarande platser kvar, anmälan görs till info@rosocken.se eller med telefon till någon av styrelsens medlemmar, som Du hittar här.

På nedvägen snitslade vi stigen och satte upp två vägvisningsstolpar som hjälp för den som vill besöka borgen på egen hand. Hur man hittar dit, liksom vad vi vet om borgen kan Du läsa här.

Sidan först publicerad 2012-05-07