,, Rö Hembygdsförening - Utflykt till Grisslehamn 5/7 2015
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Utflykt 5/7 2015
GÄSTBOK

Utflykten till Grisslehamn (och Eckerö) 5/7 2015

et är inte klokt vilken tur vi haft med vädret på våra hittills fyra sommarutflykter! Den tryckande värmen från torsdagen och fredagen mildrades något över helgen och byttes mot en behaglig temperatur och lätta moln när vi samlades vid kyrkan klockan 10 på söndagen.

Femton medlemmar äntrade den sponsrade bussen från Fridströms busstrafik och åkte till Norrtälje, där vi hämtade upp ytterligare två. Sedan fortsatte färden norrut medan Björn Bergström berättade om drottning Kristinas postväg, som vi följde från Rö till Grisslehamn. Ja, det var förstås inte drottningen som själv organiserade posten, hon var tio år gammal när Axel Oxenstierna gav henne en tjock bunt bestämmelser att skriva under. Herman Lindqvist har skrivit en vass beskrivning av Kristinas gärning, läs den här. Men när hon fastställde 1636 års Postordning låg hennes abdikation - som Lindqvist kallar "förräderi" - ännu långt fram i tiden.

Vi kom fram till Albert Engströms gård i Grisslehamn vid halv tolvtiden, och där anslöt Kicki Lindberg, som organiserade årets utflykt, med man och mor - så blev vi till sist 21 deltagare, för vår busschaufför anslöt också till sällskapet.

Samling vid Albert Engströmsgården.

Siw Grähs hette vår guide, som ledde oss ned till Engströms ateljé på en klippa nere vid havet.

Engströms ateljé på sin klippa.

Siw berättar.

I en timmes tid fick vi sedan höra intressanta och roande anekdoter om Engströms liv och leverne. Han kom från Småland, precis samma trakter som Astrid Lindgren och Emil i Lönneberga, och hans föräldrar tyckte att han skulle bli präst.

Han studerade en tid i Uppsala med den inriktningen, men sedan han blivit vän med Bruno Liljefors hjälpte denne honom till en plats på Carl Larssons konstskola, där han fulländade sin tecknartalang. Han medverkade i tidningar, startade sin egen tidning Strix, reste runt i världen och fick sedermera många hedersbetygelser - med medlemskapet i Svenska Akademien 1922 som höjdpunkt.

På sin ålderdom kämpade han länge mot sin cancersjukdom och dog 1940, 71 år gammal. Under sin levnad kände han i stort sett alla Sveriges kulturpersonligheter, som de flesta ofta besökte honom i gården och ateljén i Grisslehamn. Det finns ett Albert Engström-sällskap, bildat 1981, med högkvarter just i Grisslehamn, som arbetar för att sprida kunskap om hans författarskap och konstnärsskap. Bland hans många vänner fanns till exempel Evert Taube (som en tid var förlovad med Engströms dotter Malin).

Inne i ateljén.

Utsikt från ateljén.

Taube har beskrivit Engströms person så här: "Han hade ett egenartat ansikte med ögon som Minervas fågel under en högvälvd tung panna med lugg... Hans hårda men känsliga ciselerade näsa, faunmunnen som omgavs av stripigt franskt bockskägg, med ett ord: hans ansikte fängslade svenskarna till den grad att alla måste titta ditåt där han satt. Han gick mjukt och tyst som en björn och hade en småländsk sjömans gängliga figur. Man kom att tänka på skeppsbrott och slädfärder när han kom in i ett rum. Men han förde tanken till annat också. Han kunde le precis som Velázquez vingud och gapskratta som en rallare..."

Efter Siws föredrag gick vi tillbaka till Engströmsgården och fick titta in i hemmets olika rum, fyllda med Engströms teckningar, möbler och husgeråd - ett exempel är den bänk med tre hyllor för vardera 100 sjöfågelägg - det måtte ha serverats mycket omelett och pannkaka i det Engströmska hemmet!

Tillbaka vid Albert Engströmsgården.

Så fick vi en timme att sitta och slöa med prat, kaffe och öl i solskenet innan vi gick tillbaka till bussen som satte av oss vid färjeläget. Där stod Kicki Lindberg med tur- pch returbiljetter till Eckerö, vi tog snabbkön för gruppresor och efter en stunds köande hamnade vi i en ny kö utanför Buffématsalen, som öppnade precis när färjan avgick mot Eckerö. Där fick vi ta för oss av hundratals kalla och varma rätter och det var nog ingen som gick hungrig därifrån.

Vi akterförtöjde på Eckerö klockan fem och bytte ut många bilar och passagerare mot nya som kom från Ålandshållet, och bara en halvtimme senare var vi på väg tillbaka mot Grisslehamn.

Lastning och lossning på Eckerö.

Havet var på sitt bästa humör, inte ens en dyning märktes. När vi lämnat hamnen kunde vi också på avstånd se det storståtliga posthuset på Eckerö, där posten efter den äventyrliga rodden över Ålands hav lämnades av.

Det pampiga posthuset på Eckerö.

På återvägen hann vi sitta en bra stund i solskenet på akterdäck, dricka kaffe och andra förfriskningar och handla i taxfreebutiken, som upptar hälften av hela däck 5 på den här färjan.

Strålande solsken och lä på akterdäck.

Halv åtta var vi tillbaka i Grisslehamn, ingen av deltagarna hade kommit bort, och så åkte vi i behaglig takt tillbaka till Norrtälje och Rö. Kvart i nio på kvällen var 2015 års sommarutflykt över och vi åkte alla hem till vårt efter en mycket lyckad dag.

Text: Björn Bergström, bilder: Ann Britt Bergström, bilden av Albert Engström från Riksarkivet, Svenskt biografiskt lexikon

Sidan först publicerad 2015-07-06