,, Rö Hembygdsförening - Höstfest 2/11 2017
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Höstfest 2/11 2017
GÄSTBOK

Höstfesten 2/11 2017

st och vin verkar vara ett vinnande koncept - fast i år bidrog förstås Eva Spens' föredrag om deckare till dragningskraften. 55 medlemmar kom, och det är nog vad vi får ta in i S:t Olofsgården; fast vi hittade inget anslag från brandkåren om exakt hur många som är tillåtet. Men stolar och bord räcker inte till fler, så det är "självmarkerande".

Eva, som är just pensionerad litteraturvetare från Stockholms Universitet, lärde oss att deckargenren är långt mer komplicerad och även utredd än jag hade en aning om. Det finns en historisk utveckling av detektivromanerna från de första, som Edgar Allen Poe skrev, över Conan Doyle, Agatha Christie och Dorothy Sayers och vidare till amerikanska "hårdkokta" historier och till sist moderna romaner som har inslag av alla de tidigare trenderna.

Eva berättar

Eva berättar

Ett festligt inslag i Evas berättelse var att från början var detektiverna övermänskligt intelligenta (tänk bara på Sherlock Holmes) och poliserna otroligt korkande, men så småningom fick poliserna sin upprättelse när romanerna började beskriva polisarbetet och dess metoder.

Eva berättade också om två speciella böcker hon fattat tycke för, 'Roparen' av Stieg Trenter och 'Mörkögda augustinatt' av Maria Lang - båda utgivna på 1950-talet och med miljöer som få av oss kommer ihåg. När det gäller moderna böcker var Eva litet svårbedd att nämna några författare, men efter påtryckningar rekommenderade hon i alla fall böcker av Maj Sjöwall/Per Wahlöö, Johan Theorin, Leif G W Persson och Stieg Larsson.

När vi avtackat Eva med en stor applåd bar vi in supén, som vanligt ostar och vin. Per Hesselgren presenterade dem, vi fick ett rött vin från Italien och ett vitt från Australien (och därtill förstås alkoholfri cider och Ramlösa). Ostarna var fyra högst olika - en hårdost från Schweiz (Gruyère), och från Frankrike kom en blåmögelost, en getost och en till - ingen kom sig för med att anteckna vad de hette - men vad spelar det för roll, alla var härligt goda! Per hade hittat lika många sorters kex, några mer traditionella och välkända, men ett par hade jag aldrig träffat på tidigare. Vilken upplevelse!

Som vanligt blev det en gemytlig samvaro med mycket prat - det är ändå en av föreningens huvuduppgifter: att främja social kontakt mellan röborna, så när vi diskat och städat kände vi oss mycket belåtna med årets höstfest. Kanske är det en liten smolk i bägaren att vi bara fick sälja 11 av våra 20 exemplar av Sjuhundrabygden 2017 - men det är inte för sent, hör av Dig så väntar Ditt exemplar på Dig, men skall vi skicka det med posten vill vi nog ha betalt för portot också.

Text: Björn Bergström, bild: Ann Britt Bergström. Sidan först publicerad 2017-11-05.