,, Rö Hembygdsförening - Utflykt till Mörby slottsruin 20/9 2015
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Utflykt till Mörby slottsruin 20/9 2015
GÄSTBOK

Utflykten till Mörby slottsruin 20/9 2015

örra gången vi tänkte åkta till Mörby ösregnade det hela dagen, så vi fick ställa in alltihop samma dags förmiddag. Inte alldeles lätt, fast vi fick tag på vår guide via SMS och de andra genom hemsidan och Facebook. Ann Britt och Björn åkte ändå till kyrkan på den utsatta tiden för att kontrollera att ingen dyblöt person stod där för att våra meddelanden inte gått fram, men det var nog få som ville åka till Mörby i det vädret, för där fanns ingen.

Om vädret var uselt då, så kunde vi inte ha önskat oss bättre väder än vi fick i dag: en klar himmel med lätta moln, kanske litet svalt men vinden var nästan omärklig, så i solen var det mycket behagligt. Vi var tio medlemmar som samlades vid kyrkan klockan 12, packade in oss i tre bilar och åkte till Fasterna kyrka, där ytterligare två medlemmar anslöt. Inte så många som vi trott, men vädret kanske var för vackert så att några kanske föredrog att påta i trädgården i dag.

Mörby från norr

Mörby tornar upp sig högt upp på klippan.

Fasterna kyrka

Fasterna kyrka inramad av ett av de tre fönster som återstår i den norra fasaden.

Vi promenerade den ganska långa stigen över ängarna och upp till ingången, där vi möttes av arkeologen Gunilla Larsson som var vår guide i dag. Hon delade med sig av sitt enorma förråd av kunskaper om Mörby och gamla tider, tog oss runt i branta och smala trappor, upp i tornrum, ned i fängelsehålor och in i greve Oxenstiernas arbetsrum. Vi blev visade köket, som haft både vatten och avlopp, och kom till sist upp på taket till "Sjötornet" där Gunilla knöt ihop sin berättelse genom att återkomma till vikingen "Myre", som skall ha givit Mörby dess namn.

Gunilla Larsson

Gunilla Larsson berättar.

Gunillas redogörelse för slottets spöken var mycket uppskattad - alla spökena har tragiska kärlekshistorier bakom sig, utom möjligen ett, för det skall vara Den Lede själv i skepnad av en svart hund! Fast är inte Den Lede begravd nära kyrkan i Rö?

Kökets vattensystem, som måste ha varit unikt, bestod i att fyra straffångar trampade ett paternosterverk nere vid sjön som skopade upp vattnet till en ränna som ledde in genom väggen till köket och bryggstugan intill. Avloppet däremot var inte lika avancerat, det bestod av ett hål i väggen. Liksom i priveterna, dvs. avträdena, som hängde utanpå murarna bekymrade man sig inte om vart avfallet tog vägen - det måste ha luktat hemskt runt en medeltida borg!

Avloppet

Det här är köksavloppet.

Här följer några fler bilder från Mörby:

Utsikt

Utsikten från västra flygelns tak mot Skedviken

Greve Oxenstiernas arbetsrum

Gallret satt nog inte för fönstret när greve Oxenstierna hade sitt arbetsrum här.

Avslutning

Sällskapet utom fotografen och ett par som höll sig utanför ramen.

Vi avslutade på taket till Sjötornet, en gång sju våningar högt. Det ligger tre outgrävda våningar under det här moderna taket. Vi avtackade Gunilla med en applåd och lämnade henne att stänga och släcka marschallerna hon tänt för att hjälpa oss uppför trappan i runda tornet. Så vandrade vi tillbaka över ängarna - resultat av ännu en misslyckad sjösänkning - till Fasterna kyrka, fikade vid de bänkar som behändigt nog var utställda där och skildes sedan åt efter en mycket lyckad utflykt.

Vill Du läsa mer om Mörby så titta här eller här. Googlar Du på "Mörby slottsruin" kan Du hitta ännu mer information på nätet.

Ann Britt och Björn Bergström

Sidan först publicerad 2015-09-20