,, Rö hembygdsförening - Kändisar från Rö - Madonnan i Rö kyrka
   Du är här: Skip Navigation Links > FOLK > Kändisar och profiler från Rö > Madonnan i Rö kyrka
GÄSTBOK

Madonnan i Rö kyrka

Madonnan i Rö kyrka I Rö gamla fina kyrka finns en romansk unik träskulptur av den heliga Maria. Madonnan, som troligen är av pil och engelskt ursprung, mäter knappt 64 centimeter. Den är daterad till senare delen av 1100-talet.

Maria sitter frontalt med överarmarna intill kroppen, underarmarna parallellt framsträckta, knäna brett mellanrum, underbenen i vertikal ställning samt skospetsarna lätt utåtvridna på sockeln. Marias händer liksom Kristusbarnet saknas. Det finns några små färgspår, osäkert från vilken tidsperiod. Det finns en signatur men den har inte kunnat kopplas till någon speciell mästare.

Madonnan kom inte bara att göra en äventyrlig resa genom det medeltida Europa till det avlägsna Ultima Thule. I september 1981 blev hon skändligen bortrövad och Rö församling utsatt för utpressning. Hon togs ned från väggen av en tjuv och lades i en grön altarduk. Gärningsmannen skrev en hälsning i gästboken ”Alea iacta est” – tärningen är kastad. Han lämnade också spår efter sig i form av blod eftersom han skar sig när han bröt sig in i kyrkan.

Bedrövelsen var naturligtvis stor när missdådet upptäcktes. Larmet gick till polisen i hela Sverige och till Interpol. Det kom ett brev med barnslig handstil till komministern och ordföranden i kyrkorådet Karl-Gustav Lundmark på ett kort föreställande Union Jack – Englands flagga - med en begäran om 30,000 kronor för att Madonnan skulle återlämnas. Svar skulle på riktigt deckarmanér annonseras i Norrtelje Tidning. Innan dess hann tjuven dock gripas på ett postkontor i Gävle. Han var en man, sedan många år djupt intresserad av kyrkohistoria, som var desperat behov av pengar. Madonnan var försiktigt omhändertagen och gömd en golfbag som återfanns i gärningsmannens koja djupt inne i Salaskogarna. Fyra veckor efter sitt försvinnande återfick hon helt oskadad - tack vare en helgjuten polisinsats - sin plats bredvid St. Erik i Rö gamla fina kyrka.

Hör också Peter Johanssons radiodokumentär om när Madonnan stals!

Text: Per Hesselgren. Sidan först publicerad 2014-06-05, senast uppdaterad 2016-05-15.
Bilden från "Medeltidens bildvärld", Historiska museet
( http://medeltidbild.historiska.se/medeltidbild/visa/foremal.asp?objektid=940513S3#)